Daily inspo

Donosimo vam najnovije skandi trendove u uređenju interijera

Autor: Žene.ba
Donosimo vam najnovije skandi trendove u uređenju interijera
Foto: Instagram

Kada želimo pronaći nove ideje za uređenje interijera, korisno je istražiti najnovije trendove kod vodećih brendova namještaja i dekoracija. Oni su često u toku s preferencama kupaca i znaju kako privući njihov interes. Pregledom ponude velikih kuća namještaja otkrivamo trendove koji će posebno zadovoljiti ljubitelje skandinavskog dizajna.
 

1. Topli minimalizam

Dok su kroz prošlu godinu dominirali interijeri u luksuznom stilu, 2024. će obilježiti tihi luksuz, na sanjiv način. Vraćaju se tamni tonovi drveta kao što je orah, koji su karakteristični za klasični, a u poslijednje vrijeme vrlo popularan mid-century dizajn.

View this post on Instagram

A post shared by IKEA (@ikea)

Osim toga, vidimo materijale poput kroma spojene s toplim tonovima kako bi ga ublažili. To se postiže tako da se u prostoriji uravnoteži prisutnost metalik odsjaja s taktilnim materijalima kao što je koža, te s namještajem s oblim namještajem, mekih rubova. Uparite šik elemente s udobnim elementima poput ovog i dobit ćete topli minimalistički izgled.

2. Skandinavski korijeni

Nordijski dizajneri i dalje ostaju vjerni svom prepoznatljivom stilu, koristeći intenzivne boje, bijele i svijetle nijanse drva kako bi postigli klasični skandinavski izgled interijera. IKEA-ina kolekcija ističe se zabavnim i funkcionalnim oblicima, kombinovanim s grafičkim bojama, posebno žutom, te prugama, koje su glavni trendovi uređenja doma ovog proljeća.

View this post on Instagram

A post shared by IKEA (@ikea)

View this post on Instagram

A post shared by IKEA (@ikea)

3. Moderna razigranost

Iako svakako prevladava minimalistički dekor, 2024. je godina svijetlih nijansi i uzoraka, s daškom maksimalizma. Vidimo puno više interijera u kojima se eksperimentiše s bojama — vjerujemo da je ljudima potrebno malo radosti u životu i postoji psihologija iza toga kako boje utiču na vaše blagostanje.

Ako želite staviti naglasak na boje u vašem enterijeru, preporučujemo da ih uparite s prirodnim detaljima kako biste dobili harmoničan, oku ugodan krajnji izgled prostora.

Ponekad postoji kriva percepcija o bojama u interijeru, no ako se pametno povežu s materijalima kao što je staklo, postiže se ravnoteža u prostoru. Bilo da želite oplemeniti dnevnu sobu ili druge prostorije u kući, eksperimentišite s različitim materijalima i nijansama i možda se čak iznenadite nekim prekrasnim kombinacijama.

Jedna tradicionalna nijansa koju skandinavski brendovi vole koristiti je falu crvena, koja se također provlači kroz mnoge druge trendove u dizajnu, skladno ih povezujući.

4. Skandinavski cottagecore

Inspiraciju iz prirode i tradicionalne teksture prisutne su i u dizajnu interijera u 2024. godini – tzv. cottagecore, koji je postao vrlo popularan prošle godine. Ukratko, cottagecore je pristup koja utjelovljuje stil engleskih i općenito sjeverno-evropskih kućica i vrtove na vintage, estetski način. Zamislite kako se izležavate na dekici za piknik u šumi, nosite bijelu lepršavu haljinu i jedete jagode – to je cottagecore atmosfera.

Kako bi postigli skandinavski folklorni dizajn, koristite vrlo jednostavna materijale, na prugice, tačkice ili uzorak šahovnice. Uključite predmete s taktilnim, ručno tkanim tekstilom. Ovaj stilski trend ukorijenjen je u skandinavskom naslijeđu, karakteriše ga korištenje jednostavnih, ali praktičnih komada.