Donosimo savjete

Efikasne strategije za borbu protiv nakupljanja prašine u vašem domu

Autor: Žene.ba
Efikasne strategije za borbu protiv nakupljanja prašine u vašem domu
Foto: Ilustracija

Nakupljanje prašine u domu može biti ne samo estetski problem već i izvor alergija i drugih zdravstvenih problema.

Izdvojili smo neke ključni savjeti o tome šta treba redovno čistiti kako biste smanjili prašinu i održali svoj dom čistim i zdravim.

Površine i površine za sjedenje

Redovno brišite sve površine koje su izložene prašini, kao što su stolovi, police, komode, i radne površine. Koristite vlažnu krpu ili maramice za brisanje kako biste uhvatili prašinu umjesto da je samo raznosite.

Podovi

Usisavajte i perite podove redovno. Prašina se lako skuplja na podovima, posebno na tepisima i prostirkama. Tepihe dobro usisavajte najmanje jednom sedmično, a tvrde podove perite prema potrebi.

Tekstil

Perite posteljinu, zavjese i jastučnice redovno. Tekstil može zadržavati puno prašine, pa ih treba često prati kako bi se smanjilo njezino nakupljanje.

Zidovi i stropovi

Prašina se također može skupljati na zidovima i stropovima, posebno u uglovima i oko svjetala. Koristite produžene četke za prašinu ili posebne nastavke za usisavače kako biste ih temeljito očistili.

Ventilacijski otvori i klima uređaji

Redovno čistite ventilacijske otvore i filtere u klima uređajima. Oni mogu biti glavni izvor prašine u domu ako se ne održavaju čistima.

Elektronika

Prašina se može nakupljati na elektroničkim uređajima kao što su televizori, računala i stereo sistemi. Koristite posebne krpe za brisanje elektronike kako biste ih očistili bez oštećenja.

Kućni ljubimci

Ako imate kućne ljubimce, redovno ih četkajte kako biste smanjili otpadanje dlaka. Dlake mogu biti izvor prašine i alergena u domu.

Prostor ispod namještaja

Ne zaboravite očistiti i prostor ispod namještaja, gdje se prašina često nakuplja i može biti teže dostupna.