Statement komad

Fungiture – fotelje u obliku pečurki

Autor: Žene.ba
Fungiture – fotelje u obliku pečurki
Foto: Instagram / Paul Octavius

Fungiture - izraz koji će ostati u sjećanju. Dok većina ljudi preferira klasične komade namještaja, primjećujemo eksplozivni porast popularnosti neobičnih dizajnerskih komada. Dizajner Paul Octavious stvorio je fotelju inspirisanu gljivama i duhovito ju nazvao "fungiture" na svojim društvenim mrežama. Paul Octavious, zajedno s Jennom Liberman, osnovao je kreativni studio pod nazivom Eye Eaters u Chicagu, a na njegovom Instagramu i TikToku pojavile su se fotografije ovih neobičnih fotelja. Dok razmišljamo o uređenju dnevnog boravka, uz lažni aparat za kavu, na listu želja dodajemo i fotelje u obliku gljiva dizajnera Paula Octaviousa.

Paul Octavious je umjetnik jamajkanskog porijekla koji živi i radi u regiji Nove Engleske, posebno poznat po svojem radu u fotografiji, videografiji, stop-motionu, grafičkom dizajnu i eksperimentalnoj umjetnosti. Njegov kreativni opus je prepoznat i pohvaljen od strane raznih medija poput New Yorkera, New York Timesa, swissmiss, Huffington Posta i the Paris Reviewa. Zanimljivo je da je samouki umjetnik te uživa u stvaranju "dvoraca" od deka sa svojim sinom. Paulov umjetnički pristup njeguje igru i istraživački duh, što se odražava u njegovim djelima kroz živahnu energiju i dominaciju radosti.

Fungiture

Postavljanje pitanja "Šta staviti u ovaj ćošak?" čini se neizbježnim prilikom uređenja interijera. Uvijek je mudro odlučiti se za statement komad, jer on donosi efekt iznenađenja. Ako većina vašeg namještaja ima neutralne tonove, dodavanje nekog upečatljivog komada, poput ove fotelje, savršeno bi razbilo monotoniju i unijelo dizajnerski pečat u cjelokupni ambijent. Iako su pečurka-fotelje trenutno samo ideja uz pomoć umjetne inteligencije, pozitivni komentari internetske publike potaknuli su ovog dizajnera da ozbiljnije razmisli o proizvodnji i distribuciji ovih fotelja. Jer, ko ne bi volio sjediti u velikim, mekanim pečurkama?