Spoj Nostalgije i Inovacije

Jesenski trendovi u dizajnu enterijera za 2024

Autor: Žene.ba
Jesenski trendovi u dizajnu enterijera za 2024
Foto: Instagram

Kada govorimo o dizajnu interijera, važno je razumjeti da trendovi ne mijenjaju se s istom brzinom kao modni svijet. Stoga je ključno prilikom uređenja prostora birati komade koji su "vječni" i lako se kombinuju s trendi detaljima, koji će unijeti svježinu i dinamiku u svaki prostor.

Za jesen 2024., dizajn interijera donosi savršeni spoj nostalgije i inovacije, nudeći toplinu, udobnost i dašak neočekivanog. Bez obzira na to želite li redizajnirati samo jednu prostoriju ili osvježiti cijeli dom, evo ključnih trendova koji će vam pomoći da pronađete inspiraciju.

1. Neutralne boje za umirujući ambijent

Što je u trendu: Za ljubitelje neutralnijih stilova, ove sezone se ističu „nove neutralne boje“ poput maslaca, krem, toplih smeđih i bež nijansi. Ove boje unose toplinu u prostor i savršeno se uklapaju u sunčane prostore kao i u tamnije sobe u kombinaciji s dubljim tonovima. Neutralne boje se odlično slažu s prirodnim materijalima kao što su drvo, kamen i prirodne tkanine poput lana i jute.

Šta je izvan trenda: Tamne sive nijanse i previše intenzivni zidni tonovi.

Dodatni savjet: Uključite meke, zakrivljene linije u svoj prostor s policama ili pregradama u obliku luka, što dodaje estetsku vrijednost i dinamičnost bez gubitka funkcionalnosti.

2. Tihi luksuz i minimalizam

Šta je u trendu: „Tihi luksuz“ ističe minimalizam i kvalitetne materijale umjesto kričavih detalja i brendiranih elemenata. Ovaj pristup fokusira se na udobnost i funkcionalnost, stoga investirajte u visokokvalitetan, udoban namještaj i dodajte taktilne materijale poput baršuna i kašmira za dodatni ugođaj.

Šta je izvan trenda: Prenatrpanost detaljima, kričave boje i oštre linije.

Dodatni savjet: Ovaj trend savršeno se uklapa s biofilnim dizajnom, koji naglašava prirodne materijale i biljke, stvarajući prostor u kojem ćete se osjećati opušteno i povezano s prirodom.

3. Povratak retro estetike

Šta je u trendu: Povratak 70-ih i 80-ih godina donosi vibrantne boje, zakrivljene linije i vintage namještaj. Retro elementi unose posebnu atmosferu i kombinirani s modernim detaljima stvaraju jedinstven prostor.

Šta je izvan trenda: Stil 90-ih godina.

Dodatni savjet: Uzorci kvadratića i prugica su u porastu. Ovi klasični motivi dodaju vedrinu i dinamiku prostoru i posebno su efektni kada se kombiniraju s detaljima kao što su vaze, tepisi i jastučići.

View this post on Instagram

A post shared by Leonie Pauls (@altbau22)