Jendostavno je!

Jug na vašoj terasi: Posadite smokvu sada, berite plodove već sljedećeg ljeta

Autor: Žene.ba
Jug na vašoj terasi: Posadite smokvu sada, berite plodove već sljedećeg ljeta
Foto: Pexels

Sve češće viđamo smokve kako rastu iz saksija na balkonima gradskih stanova. I to s razlogom – ova mediteranska voćka prilagođava se prostoru, ne traži posebne uslove, a zauzvrat donosi plodove, hlad i gotovo poetičan osjećaj juga.

Sadnja i njega

Za početak, potrebno je odabrati sadnicu prilagođenu kontinentalnijim klimama, najčešće su to sorte poput Petrovača ili Brown Turkey.

Smokvi treba prostrana saksija, minimalno 40 litara zapremine, sa slojem šljunka na dnu radi drenaže. Idealno je koristiti bogatu, propusnu zemlju s dodatkom pijeska.

Smokva voli sunce – što više, to bolje. Najbolje ju je postaviti uz južnu ili jugozapadnu stranu balkona. U toplim mjesecima zalijeva se jednom do dvaput sedmično, a tokom zime, kad uđe u fazu mirovanja, treba je zaštititi od mraza (unutra, na hladnije mjesto, ali s dovoljno svjetla).

Kada stižu prvi plodovi?

Ako ste posadili mladu sadnicu, prve smokve mogli biste dočekati već nakon druge godine. Plodovi najčešće sazrijevaju krajem ljeta, u augustu i septembru, a prepoznat ćete ih po tome što postaju mekane i blago se objese prema stablu. Beru se ručno, pažljivo, jer su osjetljive.

Smokva na balkonu je i svakodnevni podsjetnik na sporiji ritam, na ljeto, na tišinu. U gradskoj vrevi, to može biti pravo malo blago.