Postoje bolje metode

Kako efikasno očistiti WC dasku bez upotrebe izbjeljivača

Autor: Žene.ba
Kako efikasno očistiti WC dasku bez upotrebe izbjeljivača
Foto: Ilustracija

Čišćenje WC daske može biti izazovno zbog nakupljanja bakterija i tvrdokornih mrlja, ali upotreba izbjeljivača može dugoročno oštetiti površinu. Postoje alternativni načini čišćenja koji su jednako efikasni, ali bez štetnih posljedica po materijal i boju daske.

Izbjeljivač na bazi klora često se koristi za čišćenje WC-a, ali može izazvati kemijske reakcije koje dovode do trajnog žutila plastike ili drugih materijala od kojih je daska napravljena. Kontinuirana upotreba nerazrijeđenog izbjeljivača može dodatno pogoršati ovaj problem.

Stručnjaci za čišćenje preporučuju nekoliko jednostavnih, ali efikasnih metoda za čišćenje WC daske bez upotrebe izbjeljivača:

Aerosolni raspršivač

Ovaj proizvod koji se obično koristi za odmašćivanje metala ili podmazivanje može biti iznenađujuće efikasan u uklanjanju mrlja s WC daske. Nanesite malu količinu na krpu i nježno utrljajte na prljava područja. Ostavite da djeluje osam do deset minuta, a zatim obrišite čistom krpom. Aerosolni raspršivač efikasno uklanja mrlje i sprečava njihovo ponovno nastajanje.

Pasta za zube

Pasta za zube nije samo za čišćenje zuba, već je i odličan blagi abraziv za čišćenje WC školjke. Nanesite malu količinu paste za zube na zahvaćeno područje i istrljajte četkicom za zube ili krpom. Pasta za zube pomaže u uklanjanju mrlja i ostavlja svježi miris.

Kućni sastojci

Neobični kućni sastojci poput octa ili sode bikarbone također mogu biti učinkoviti u čišćenju WC daske. Pomiješajte ocat ili sodu bikarbonu s vodom kako biste napravili pastu, nanesite je na prljave dijelove daske i ostavite da djeluje prije brisanja.

Redovno održavanje

Redovno čišćenje WC daske s blagim sredstvima za čišćenje i redovito brisanje mogu spriječiti nakupljanje tvrdokornih mrlja. Brza intervencija može spriječiti da mrlje postanu duboke i teško uklonjive.

Izbjeljivač može biti koristan za povremeno dubinsko čišćenje WC-a, ali za svakodnevno održavanje preporučuju se blaža sredstva koja neće oštetiti materijal ili boju daske. Prateći ove savjete, možete osigurati da vaša WC daska uvijek bude čista, bez žutila i bez štetnih posljedica po nju.