Vodite se emocijama

Kako odabrati umjetnička djela za ukrašavanje interijera?

Autor: Žene.ba
Kako odabrati umjetnička djela za ukrašavanje interijera?
Foto: Ilustracija

Kada je riječ o uređenju doma, jedan od najzahtjevnijih zadataka može biti izbor umjetničkog djela koje će obogatiti vaš prostor. Umjetničko djelo treba posjedovati trajnu vrijednost jer nije namijenjeno promjenama s godišnjim dobima ili tokom redovnih obnova kao ostali komadi namještaja.

Kupovina umjetničkog djela obično je prilično skupa investicija i odabir pravog komada zahtijeva duboko razumijevanje. Prvo i najvažnije pravilo je odabrati umjetničko djelo za vaš dom bez pritiska. Bitno je da vam se sviđa jer ga birate sami. Drugo, važno je razumjeti zašto je bitno posvetiti pažnju odabiru: uokvirena umjetnička djela mogu postati najvrijedniji komadi u vašem domu. U nastavku saznajte šta treba tražiti u umjetničkim djelima za dom.

Povežite se s umjetnikom

Kada sami birate umjetnička djela, osjećate pravo uzbuđenje zbog uspostavljanja veze s umjetnikom. Ako već imate kontakt s umjetnikom ili ga pratite na društvenim mrežama poput Instagrama, to može dodatno ojačati vaš odnos. Umjetnička djela nisu kao ostali predmeti u kući; kupovinom umjetnine zapravo kupujete i dio nečije duše, ulazite u intimu umjetnika. Kada birate umjetničko djelo za svoj dom, važno je znati da postajete čuvar nečeg vrlo posebnog, te je lijepo imati bilo kakvu ostvarenu povezanost s umjetnikom.

Postavljajte pitanja

Zaposlenici galerija imaju dužnost odgovoriti na sva vaša pitanja. Umjetnici žele da se raspravlja o njihovim radovima. Zbog toga nema potrebe izbjegavati postavljanje pitanja. Bitno je prikupiti što više informacija o samom djelu, ali i o umjetniku, kako biste bili sigurni da je to upravo ono što želite u svom domu. Također, ključno je saznati kakav je umjetnikov svjetonazor. Da biste istinski doživjeli to umjetničko djelo, važno je znati šta umjetnik želi poručiti svojim radom - kroz svoja djela prenosi svoj stav. Razumijevanjem njegove perspektive na svijet koja se odražava kroz sliku, umjetničko djelo postaje savršeni dodatak vašem domu!

Ne vodite se popularnošću umjetnika

Ako ste čuli za nekog popularnog umjetnika u svom gradu, ali vas njegovi radovi ne privlače previše, nemojte se opterećivati time što vaš ukus nije isti kao ukus drugih. Važno je slušati svoje emocije. Kada birate umjetničko djelo za svoj dom, odaberite ono koje vas ispunjava, koje ćete s ponosom pokazati svojim prijateljima i porododici, čiji autor vam je odmah zapeo za oko.

Odabir umjetničkih djela za vaš dom može biti izazovan, ali je važno uključiti svoje emocije i povesti se njima. Jednog dana, postat ćete osoba koja razumije umjetnika i osjeća emocije koje je prenio na platno. Budite pažljivi, postavljajte pitanja, i sigurni smo da ćete pronaći djelo koje vam najbolje odgovara.