Unesite svježinu

Od obične do fantastične sobe: Potrebno samo pet detalja

Autor: Žene.ba
Od obične do fantastične sobe: Potrebno samo pet detalja
Foto: Pexels

Da li ste nekada, sjedeći u svojoj omiljenoj fotelji, pogledali po prostoriji i pomislili da u njoj nešto fali, a da ne možete trenutno odrediti šta?

Ako je odgovor potvrdan, saznajte na kojih to pet načina, od dobre prostorije, možete napraviti fantastičnu.

Pronađite odgovarajući tepih
Ne postoji ništa osim efektnog tepiha što bi bolje moglo da uklopi sve detalje u prostoriji u jednu cjelinu. Odgovarajući tepih može pomoći da se naglasi određena boja, doda tekstura ili spoje, inače nespojivi, elementi.

Tepih će uspostaviti ravnotežu ostalih elemenata u prostoriji. Da li je soba prešarena? Potražite tepih sa neutralnim tonovima. Međutim, ukoliko je soba puna glatkih, sjajnih površina, nabavite tepih sa teksturom, jer će on "razbiti" monotoniju i unijeti svježinu u vaš dom.

Kućne biljke
Uvijek je "oku milo" kada je prostor ispunjen detaljima iz prirode. Jednostavno, tada se osjećate ispunjeno i slobodno. Nabavite kućne biljke koje će u vaš dom unijeti boju i svježinu. Također, ne zanemarujte i činjenicu da će vazduh u njemu biti mnogo čistiji, a vaše tijelo, zdravije.

Unesite dašak umjetnosti
Nijedna prostorija ne može biti potpuna bez daška umjetnosti u njoj. Greška koju većina ljudi čini pri izboru umjetničkih djela je ta što ne biraju dovoljno velike i efektne komade. Pogledajte prostor u svom domu. Ako slika na zidu izgleda kao da ne pripadu tu ili je namještaj jednostavno "proguta", to je vjerovatno zato što je premalena.

Primjera radi, pokušajte da duž cijelog zida zakačite slike (različitih dimenzija i motiva) i sigurno ćete biti oduševljeni modernim izgledom svog doma.

Osvjetljenje
Svjetiljke (lampe, lusteri i plafonjerke) važni su da biste kvalitetno osvijetlili prostoriju, ali i zbog toga što pravo osvjetljenje može učiniti da prostoriju vidite na potpuno drugačiji način.

"Svemoguća" tkanina
Tkanina je ono što sobu čini toplom, ugodnom i privlačnom. Jastuci zanimljivih tekstura, mekane deke i efektne zavjese daće posebnu notu vašem domu.

Ako na prozorima trenutno imate samo roletne, čak i najobičnije zavjese će prostor učiniti ugodnijim i potpunijim. Iskoristite jastuke i prekrivače da biste upotpunili izgled vašeg doma. Nedostaje vam boje? Malo teksture? Sjaja? Dodajte par jastuka i problem je riješen.