Pronađite inspiraciju

Oživite interijer s retro šarmom: Delft pločice su ponovo u trendu

Autor: Žene.ba
Oživite interijer s retro šarmom: Delft pločice su ponovo u trendu
Foto: Instagram

Retro pločice vraćaju se u centar pažnje u dizajnu interijera, a među najzanimljivijim i najšarmantnijim varijantama su plavo-bijele pločice koje potiču iz nizozemskog grada Delfta. Ove pločice, poznate po svojoj karakterističnoj plavoj i bijeloj kombinaciji te delikatno izvedenim motivima iz svakodnevnog života, donose posebnu eleganciju i šarm u svaki prostor.

Iako možda mislite da Delft pločice pripadaju prošlim vremenima, moderni interijeri pokazali su kako mogu fantastično uklopiti u savremene stilove. Sa svojim prepoznatljivim koloritem i detaljnom izradom, Delft pločice dodaju jedinstvenu notu u svaki prostor, čime se vraćaju na velika vrata.

1. Kuhinje i kupatila

Tradicionalno, Delft pločice koriste se u kuhinjama i kupaonicama. Njihov klasičan izgled i otpornost na vlagu čine ih idealnim za ove prostore. Ipak, njihova primjena ne mora stati tu.

2. Hodnici i dnevni boravci

Iznenađujuće, Delft pločice sjajno izgledaju i u hodnicima i dnevnim boravcima. Ove pločice mogu stvoriti vizualno privlačne ulaze ili dodati sofisticiran šarm u prostorije za opuštanje. Njihova prisutnost može pretvoriti hodnik u šarmantni prelaz ili dnevni boravak u prostor s karakterom.

3. Oko kamina

Posebno atraktivne su oko kamina. Delft pločice u ovom kontekstu ne samo da daju klasičnu notu, već dodaju i razigranost i toplinu prostoru. Okvir oko kamina može postati pravi umjetnički komad, stvarajući fokusnu točku u prostoru.

Inspiracija s Instagrama

Pogledajte kako Delft pločice preživljavaju kroz vrijeme i prostor na Instagramu. Ovi primjeri prikazuju kako se pločice koriste na inovativne načine, dodajući jedinstvenu notu modernim interijerima.

View this post on Instagram

A post shared by @albertopons