Začinite jela s ljubavlju

S vlastitim uzgojem kurkume, svaki obrok bit će ukusan i zdrav

Autor: Žene.ba
S vlastitim uzgojem kurkume, svaki obrok bit će ukusan i zdrav
Foto: Pexels

Kurkuma – ta jedinstvena biljka koja se koristi zbog svojih zdravstvenih prednosti i zbog karakteristične boje i okusa, može biti sjajan dodatak vašoj kuhinji. 

Uzgoj kurkume kod kuće vam omogućava da uživate u svježem korijenu u svakom jelu. Započnite svoj mali vrt u kuhinji i za nekoliko mjeseci uživajte u prednostima ovog nevjerovatnog začina, koji je bogat antioksidansima.

Zašto uzgajati kod kuće?

Ova biljka, koja potiče iz tropskih regija, poznata je po svojoj bogatoj žutoj boji i hranjivim svojstvima. Pomaže u smanjenju upala, poboljšava zdravlje probave i jača imunološki sistem. A šta je bolje od toga nego imati je na dohvat ruke svaki put kada vam zatreba?

Uzgajanje kurkume kod kuće može biti vrlo jednostavno, čak i ako nemate vrt. Kurkuma se može uspješno uzgajati u zatvorenom prostoru, na prozoru ili na balkonu i pružit će vam svježe rizome koje možete koristiti u raznim jelima.

Odabir posude i tla

Kurkuma zahtijeva dovoljno prostora za rast rizoma (korijena), pa je idealno posaditi je u široku i plitku posudu. Posuda treba imati drenažne rupe kako bi se spriječilo nakupljanje vode u tlu.

Tlo mora biti lagano, bogato humusom i dobro drenirano. Idealna mješavina je univerzalno tlo pomiješano s kompostom. Kurkuma također voli tlo koje je blago kiselo (pH 5.5-6.5), pa ćete se pobrinuti da tlo bude optimalno za rast.

Svjetlost i temperatura

Kurkuma zahtijeva puno svjetla, ali izbjegava direktnu sunčevu svjetlost. Najbolje će uspijevati na prozoru okrenutom prema jugoistoku ili jugozapadu, gdje će primati puno prirodnog svjetla, ali ne i direktnu sunčevu žaru.

Idealna temperatura za kurkumu je između 20 i 30 °C.

Ako živite u hladnijoj klimi, najbolja opcija je držati je unutar kuće, na mjestu koje je toplo i gdje nema naglih temperaturnih promjena.

Zalijevanje i vlaga

Kurkuma voli vlagu, stoga je važno redovno zalijevanje, posebno tokom toplijih mjeseci. Međutim, pazite da tlo ne bude previše mokro jer to može uzrokovati truljenje korijena. Zalijevanje je najbolje obaviti kada se površina tla osuši.

Možete povećati vlagu oko biljke tako što postavite posudu na pladanj s kamenčićima i vodom, čime će se stvoriti vlažna okolina koja pogoduje rastu kurkume.

Kurkuma je relativno otporna biljka, ali kao i svaka druga, trebate je redovno čistiti od osušenih listova. Nije sklona bolestima, ali dobro je pratiti biljku i provjeriti ima li znakova štetočina.

Ako primijetite bilo kakve probleme, odmah poduzmite mjere kako biste ih riješili.

Zahtijeva puno vremena za rast, pa ćete morati biti strpljivi. Od sadnje do berbe obično prođe oko 8-10 mjeseci, kada biljka počne žutiti, a listovi se suše. Tada je pravo vrijeme da pažljivo iskopate rizome.

Kurkumu možete koristiti svježu ili je možete osušiti i koristiti u prahu.

Kada uzgojite vlastitu kurkumu, možete je koristiti u raznim jelima.

Evo nekoliko prijedloga:

Smoothie sa kurkumom – Dodajte malo svježeg korijena kurkume u svoj omiljeni smoothie. Idealno je za jutarnji početak dana, jer će vam pružiti energiju i snažnu dozu antioksidansa.

Supe i curry – Svježa kurkuma je savršen dodatak curryjima, supama i varivima. Daje im bogat, zemljani okus i lijepu boju, dok istovremeno pojačava zdravlje vašeg probavnog sistema.

Kurkuma latte – Poznato i kao "zlatno mlijeko", ovo je jedan od najpopularnijih načina konzumiranja kurkume. Pomiješajte mlijeko (ili biljno mlijeko) s kurkumom, medom, cimetom i malo crnog bibera za savršen napitak koji umiruje i opušta.

Začinjeni umaci i marinade – Svježa kurkuma može se koristiti za pripremu začinjenih umaka, marinada ili čak preliva za salate, koji će dodati dubok okus i zdravlje svakom jelu.

Uživajte u blagodatima kurkume u svakodnevnoj hrani!