Daily inspo

Uređenje doma po novom TikTok trendu: Upoznajte 'Dopamine Decor'

Autor: Žene.ba
Uređenje doma po novom TikTok trendu: Upoznajte 'Dopamine Decor'
Foto: Instagram

Interior design trendovi su uvijek u pokretu, ali posljednjih godina smo svjedočili posebno značajnoj promjeni. Na društvenim mrežama, posebno na TikToku, dominira novi fenomen poznat kao "dopamine decor".

Ovaj trend, koji se suprotstavlja dosadnim i monotonim interijerima, predstavlja eksploziju boja i kreativnosti. Umjesto da se držimo tradicionalnih i neutralnih shema boja, sve više ljudi odlučuje se za hrabre i živopisne elemente koji unose osjećaj radosti i uzbuđenja u njihove domove. Ovo nije samo prolazni trend; to je znak sve veće globalne promjene u ukusu i pristupu dizajnu interijera. Sviđalo nam se to ili ne, dopamine decor je stigao da ostane i transformiše način na koji doživljavamo ljepotu u našim domovima.

View this post on Instagram

A post shared by Decorilla (@decorilla)

Dopamine decor, jedan od najraznolikijih trendova u svijetu dizajna interijera, osvaja srca ljubitelja estetike, raznolikih boja i praktičnosti. Ovaj koncept ne samo da donosi novu energiju u prostor, već potiče pozitivne emocije i podstiče osjećaj sreće i zadovoljstva.

Osnovni termin koji opisuje ovaj dizajn jeste – stimulisanje. Ovaj tip dizajna koristi komade nameštaja i dekoracije koje su vizuelno primjetne. Domovi koji se vode ovom dopaminskom estetikom uglavnom spajaju više statement komada u jedan prostor. Rezultat nije prenatrpanost, već, potpuno neočekivano, svojevrsni sklad (ne u konvencionalnom smislu te reči). Dopamine decor predstavlja suštu suprotnost beige, monohromatskom domu, a ujedno, komadi ovog tipa doprinose boljem raspoloženju i stimulaciji feel-good atmosfere.

View this post on Instagram

A post shared by Soozi Danson (@soozidanson)

Hormon sreće

Inspirisan neurobiološkim konceptom, dopamine decor teži stvaranju okruženja koje potiče oslobađanje dopamina - poznatog kao hormon sreće - u mozgu, što dovodi do osjećaja nagrade i zadovoljstva. Ovaj dekorativni pristup ističe se upotrebom živopisnih boja, razigranih uzoraka i tekstura, te neočekivanih detalja koji privlače pažnju i izazivaju pozitivne emotivne reakcije.

View this post on Instagram

A post shared by Homesense (@homesense_uk)

Dopamine home

Implementacija dopamine dekora u vaš dom može početi s malim promjenama poput dodavanja jarkih jastuka na sofu ili postavljanja zanimljivih detalja na police. Bitno je osloniti se na vlastiti ukus i stil, ali istovremeno biti otvoren za eksperimentiranje s novim idejama i kombinacijama. Osim što doprinosi estetici prostora, dopamine decor može imati pozitivan uticaj na naše mentalno blagostanje.