Egzotika u vašem domu

Zamija je biljka koja brzo raste, jednostavna za njegu i donosi sreću u dom

Autor: Žene.ba
Zamija je biljka koja brzo raste, jednostavna za njegu i donosi sreću u dom
Foto: Instagram

Zamija je nevjerovatna biljka koja je postala omiljeni dodatak mnogih domova zbog svojih brojnih prednosti. Osim što brzo raste i jednostavna je za održavanje, zamija donosi i sreću.

Ova biljka, koja pottiče iz tropskih područja Afrike, Azije i Australije, poznata je po svojoj izdržljivosti i sposobnosti prilagodbe različitim uslovima. Njeni listovi često podsjećaju na male palmice, stvarajući tako egzotični i ugodan izgled.

Jedna od ključnih prednosti uzgoja zamije je to što brzo. To je posebno korisno za one koji žele brzo dodati zeleni element u svoj dom ili prostoriju.

No, ono što čini zamiju još popularnijom je njezina jednostavnost održavanja. Za razliku od nekih drugih biljaka koje zahtijevaju redovno zalijevanje ili posebnu njegu, zamija se može lako održavati. U stvari, previše zalijevanja može biti štetno za nju, pa je bolje zadržati se na minimalnom zalijevanju i dopustiti tlu da se osuši između zalijevanja.

View this post on Instagram

A post shared by Verde Petra (@verde.petra)

Osim toga, zamija je otporna na većinu štetnika i bolesti, što je čini idealnim izborom za one koji žive u zauzetim gradskim sredinama ili nemaju puno vremena za posvećivanje biljkama.

Ono što čini zamiju posebnom nije samo njezina ljepota i praktičnost, već i njezina reputacija kao biljke koja donosi sreću. Prema feng shuiju, zamija je simbol prosperiteta, bogatstva i sreće, te se vjeruje da može privući pozitivnu energiju u dom.