Savjeti dizajnera enterijera

Zbog ovih stvari estetika vašeg doma može biti narušena

Autor: Žene.ba
Zbog ovih stvari estetika vašeg doma može biti narušena
Foto: Ilustracija

Britanski stručnjak za dizajn interijera, Jim Evans, podijelio je nekoliko korisnih savjeta kako urediti svoj dom tako da izgleda estetski privlačno. Njegovi savjeti su jednostavni za sprovesti i mogu značajno poboljšati izgled prostora.

Dok se neki ljudi odlučuju za klasično i bezvremensko uređenje svojih domova, drugi vole eksperimentisati s malo ekscentričnijim stilovima. Jim Evans, britanski stručnjak za dizajn interijera, istakao je nekoliko trendova koji mogu učiniti da interijer izgleda jeftino. On je podijelio svoje savjete o uređenju doma kako bi se izbjegli ovi trendovi i postigao estetski privlačan prostor.

Sve što svjetluca
 
''Svjetlucavi ukrasi i jastučići u prevelikoj količini samo smetaju, isto je i za sve stvari koje bi trebale djelovati 'bogato'', ističe Jim.

Nadalje ističe da tamna baršunasta tkanina i ogledala s dijamantima mogu djelovati 'luksuzno', no zapravo na kraju daju kičasti dojam. Treba biti elegantno, naročito ako je prostorija manja.

Nered posvuda

Prema stručnjacima za dizajn interijera, nered je i uvijek će biti stvar broj jedan koja će učiniti da soba izgleda 'jeftino, neukusno i neugodno'.

''Ne kažem da morate prigrliti minimalizam, ali razmišljanje o tome kako je prostorija raspoređena vrlo je važno - pametno posložite namještaj, umjesto da ga nagomilate'', poručuje.

Ako imate manje prostora na podu nego fotelja, samo ćete se kretati kroz labirint, a i vaši gosti također, što djeluje neuredno, dodaje stručnjak.

Zidni ukrasi

Jim savjetuje da kada se radi o umjetnosti i zidnim tapetama - budite originalni.

''No, poruke poput 'Stay calm' i slične neće vas predstaviti kao cool osobu'', dodaje stručnjak.

Umjesto toga, stručnjak za dizajn interijera preporučuje korištenje slika, tepiha i umjetničkih djela koja vam nešto znače.

''U konačnici će gostima prostor izgledati otmjeniji i zanimljiviji. Izbjegavajte brendove, logotipe i slogane.''

Mnogi popularni slogani kad ih stavite kao neonsku rasvjetu samo izgledaju jeftino, kao da ste ih sami napravili, smatra Jim.

Neusklađene boje

I na kraju, ali ne manje važno, guru dizajna interijera predlaže pažljivost pri odabiru boja u sobi.

''Zid s posebnim obilježjima uvijek je atraktivan, ali ako stoji u prostoru neusklađenih boja, neće se istaknuti'', izjavio je.

Osim toga, i previše boja je loša stvar, previše podsjeća na pod u disku, zaključio je Jim, a piše The Sun.