Riješite se neugodnih mirisa

Vodič za efikasno čišćenje i održavanje mašine za suđe

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Pravilno čišćenje mašine za pranje posuđa nije samo pitanje estetike, već i dugovječnosti uređaja. Bez obzira jeste li iskusni korisnik ili tek novi vlasnik, ključno je razumjeti korake za održavanje mašine u optimalnom stanju. Saznajte kako očistiti svoju mašinu za pranje posuđa, od upotrebe limunske kiseline do rješavanja neugodnih mirisa.

Prije nego započnete s čišćenjem, pobrinite se da je mašina za pranje posuđa isključena i da u njoj ne bude posuđa ni pribora.

Osnovno čišćenje mašine za pranje posuđa

Izvadite rešetke, držače i filter iz mašine. Isperite ih toplom vodom kako biste uklonili ostatke hrane.

Provjerite prskalice i uklonite sve začepljene dijelove čačkalicom kako biste osigurali da voda može slobodno cirkulisati.

Napunite posudu koja se može prati u mašini šoljicom limunske kiseline i stavite je na gornju rešetku. Pokrenite ciklus s toplom vodom. Limunska kiselina učinkovito otapa mineralne naslage i kamenac, ostavljajući vašu mašinu svježom.Pospite jednu šoljicu sode bikarbone na dno mašine i pokrenite kratki ciklus s toplom vodom. Soda bikarbona odlično uklanja neugodne mirise i mrlje.

Stavite šoljicu bijelog octa u posudu na gornju rešetku i pokrenite ciklus s toplom vodom. Nakon toga pospite sodu bikarbonu po dnu i ponovite ciklus. Ova kombinacija učinkovito razgrađuje prljavštinu i neutralizira neugodne mirise.

Ako živite u području s tvrdom vodom, redovno uklanjanje kamenca je ključno. Upotrijebite sredstvo za uklanjanje kamenca prema uputama proizvođača ili koristite limunsku kiselinu kako je opisano.

Odčepljivanje odvodnog sistema

Provjerite odvod mašine za pranje posuđa i uklonite sve vidljive ostatke. Za čišćenje odvodnog sistema koristite sredstvo za čišćenje ili domaću mješavinu sode bikarbone i octa kako biste otopili sve začepljenja.

Rješavanje neugodnih mirisa

Često čišćenje mašine, kao što je gore opisano, spriječit će većinu neugodnih mirisa. Koristite komercijalno sredstvo za čišćenje mašine jednom mjesečno kako bi vaša mašina uvijek bila svježa. Nakon svakog ciklusa ostavite vrata mašine malo otvorena kako bi vlaga isparila i spriječila rast plijesni.

Dodatni savjeti

Ako se pitate kako pravilno spojiti mašinu za pranje posuđa, slijedite upute proizvođača ili se posavjetujte sa stručnjakom kako biste osigurali ispravnu instalaciju.

Alternativa tabletama

Ako nemate tablete za pranje posuđa, kao hitnu alternativu možete koristiti mješavinu sode bikarbone i nekoliko kapi sredstva za pranje posuđa. Stavite smjesu u odjeljak za deterdžent i pokrenite normalan ciklus.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba