Čest problem trudnica

Mandy Moore podijelila svoje trudničko iskustvo: 'Melazma je grozna'

Autor: Žene.ba
Foto: X
Promjene na koži tijekom trudnoće nisu rijetkost ni među poznatim budućim mamama. Mandy Moore, američka glumica i pjevačica poznata po ulozi u seriji "This is Us", nedavno je podijelila svoje iskustvo s melazmom, poznatom kao "trudnička maska". 

Melazma uzrokuje smeđe mrlje na obrazima, iznad gornje usne i na bradi, što često muči trudnice.

"Melazma je grozna", izjadala se Mandy Moore dok je s aparatom Lyma Laser, nalik na uređaj za trajno uklanjanje dlačica, prelazila preko mrlja na svom licu. Smatra se, naime, da crveno LED svjetlo pomaže trudnicama s melazmom a pritom ne izaziva nuspojave. Riječ je o svjetlećoj diodi koja pretvara električni signal u optički, odnosno emitira svjetlo određenih valnih dužna koje prodire u dublje slojeve kože te potiče prirodnu obnovu ćelija kože i proizvodnju kolagena.

Poznato je, naime, da melazma nastaje zbog pojačanog stvaranja smeđeg pigmenta (melanina) u pigmentnim ćelijama. Kad su trudnice izložene sunčevim zrakama koje je, uz sve mjere opreza, nemoguće izbjeći, zbog povećanog nivoa ženskih hormona i izloženosti suncu, na licu im se stvaraju mrlje tamnog pigmenta melanina.

Otkako je pred kraj maja otkrila da s 38-godišnjim suprugom, američkim muzičarem Taylorom Goldsmithom očekuje treće dijete, pratiocima dijeli detalje o svojoj trudnoći i prenosi "know how" kako ublažiti trudničke tegobe. Sa suprugom već ima dva dječaka, trogodišnjeg Gusa i Ozzieja kojem je devetnaest mjeseci, a ovaj put Mandy se nada da stiže curica.

Kada je sedma sila prošle godine pitala hoće li se sa suprugom zaustaviti na dvoje djece ili bi mogli proširiti porodicu, rekla je: "Istini za volju, nisam zatvorila vrata povećanju porodice. Ja sam vam ona koja će otvoreno reći:‘O, Bože, želim djevojčicu‘”, priznala je za E!Online, a krajem maja, kada je objavila da je trudna, napisala je: "Ponekad život oponaša umjetnost. Jedva čekam da naši dječaci dobiju mlađu sestru".

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba