Poplave u BiH

Dan žalosti: Otkazane manifestacije i koncerti, poznati poslali poruku podrške

Autor: Žene.ba
FOTO: Ilustracija
U Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko Distriktu proglašen je Dan žalosti (8.10.2024.) povodom tragičnih poplava koje su pogodile našu državu, te time odnijele oko 20 ljudskih života. Na zgradama institucija, zastave su spuštene na pola koplja, a otkazane su i brojne kulturno-zabavne manifestacije, dok će sportske biti prilagođene.

I prije samog proglašenja Dana žalosti mnoge estradne zvijezde su iz solidarnosti otkazale svoje zakazane koncerte i nastupe širom države.

Zvijezde iz zemlje i regiona solidarisali se sa žrtvama poplava

"Nije vrijeme za pjevanje dok neko pati. Zbog strašnih poplava u BiH, odlučila sam da koncert koji je bio zakazan u Sarajevu pomjerim.", riječi su Marije Šerifović čiji će koncert u Zetri biti prolongiran za 28. decembar.

Odluka o otkazivanju koncerta Baby Lasagne dolazi malo nakon što je Vlada Federacije BiH proglasila stanje prirodne nesreće na području Federacije, a donesena je iz solidarnosti prema žrtvama poplava u našoj zemlji.

On je, također, na svom Instagram profilu poručio kako su njegove molitve i misli sa porodicama koje su izgubile voljene.

Pjevačica Dara Bubamara je 4. oktobra imala zakazan nastup u našoj državi, a tada je izašla pred publiku i rekla da ipak neće nastupiti.

"Htjela bih da vas pozdravim i da se zahvalim organizatorima što su me pozvali večeras da nastupim i sa svojim orkestrom održim koncert. Međutim, svi znamo šta se noćas desilo u Bosni i Hercegovini – tragičan događaj koji je za mene nešto strašno i ja mislim onako, kao jedan čovek koji ima duše i ljudskosti, jednostavno neću moći da nastupim večeras", poručila je Dara te izjavila saučešće porodicama preminulih.

Peđa Jovanović je trebao nastupiti u Banjaluci u klubu Kafana.

"Dragi prijatelji, izražavam najdublje saučešće porodicama stradalih u Bosni i Hercegovini. Zbog novonastale tragične situacije, otkazujom svoj sutrašnji nastup. Vidimo se u novom terminu 19.10.", stoji u njegovom saopštenju.

Pjevač Mirza Selimović i ovogodišnja pobjednica „Zvezda Granda“ Šejla Zonić odgodili su promociju svog dueta i pozvali fanove putem svog Instagrama da pomognu onima koje je zadesila tragedija.

"Ovim putem vas pozivam da zajedno pomognemo našim komšijama, prijateljima, svim ugroženim porodicama u ovim teškim trenucima. Pozivom na humanitarni broj 17093 u organizaciji Pomozi.ba doniramo 2KM i direktno pomažemo ugroženima u ovoj teškoj nesreći", stajalo je između ostalog u Mirzinoj objavi koju je podijelila i Šejla.

Saša Matić je također u petak, 4. oktobra, trebao je održati koncert u Banjaluci, međutim, iz njegovog tima su saopštili da će nastup biti otkazan.

"Zbog novonastale tragične situacije u Bosni i Hercegovini, na području Jablanice, otkazujemo večerašnji koncert u Banjoj Luci na gradskom trgu", stoji u saopštenju.

Brojne poznate ličnosti iz BiH su pozvale na pomoć pogođenim područjima, a među njima su bh. oskarovac Danis Tanović, režiser Srđan Vuletić, glumica Nadine Mičić, pjevačice Ilma Karahmet, Džejla Ramović, reper Jala Brat, modni dizajner Marko Feher, ali i influenseri poput Roberta Dacešina, Mirze Mustafagića, te Hane Hadžiavdagić.

Otkazane kulturne manifestacije u BiH

MESS - Direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS obavijestila je publiku da otkazuje sve programe za danas zbog Dana žalosti u našoj zemlji. Otkazani su press konferencija, promocija knjige “S Cvejom” i predstava “Ožiljci”. Ipak, predstava “Budućnost” će biti odigrana za žiri.

Novac od kupljenih ulaznica biće vraćen prema proceduri portala kupikartu.ba.

Glenn Miller Orchestra - Kupljene ulaznice važit će i za novi termin koncerta, a oni koji nisu u mogućnosti prisustvovati mogu ostvariti povrat novca. Koncert „Glenn Miller Orchestra“ koji se trebao održati večeras, 8. oktobra, u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu se prolongira.

Novi datum održavanja koncerta petak, 11. oktobra, u 22:30 sati u BKC-u, odmah nakon predstave “Da sam ja neko” Enisa Bešlagića.

(Žene.ba)

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba