Lifestyle

10 zakona zbog kojih više nećete niti pomisliti na dijetu

Autor: Žene.ba
61573469-njoki-sir-rucak-obrok

Mnogi od nas doživljavaju jelo kao potrebu koju treba što prije obaviti kako bi nam ostalo vremena za druge stvari poput rada, kućanskih poslova ili gledanja televizije. Redovito jedemo s nogu ili za radnim stolom, katkada čak kod kuće na brzinu progutamo hranu s tanjura. Uključimo autopilota i mehanički nabadamo vilicom, žvačemo i gutamo.

Čak i kada je na tanjuru zdrava hrana, ako je brzo utrpamo u sebe neće se dobro probaviti i opteretit će organe. Vrijeme za jelo trebalo bi biti vrijeme izdvojeno na vas, vrijeme za obitelj, prilika da zastanete i budete jedno sa svijetom, kako se ističe u knjizi "Alkalna prehrana" autora dr. Stephana Domeniga koju izdaje Školska knjiga.

S obzirom na to da nas hrana održava na životu, trebali bismo joj posvetiti više vremena. Kada to ne činimo, zanemarujemo svoj duh i brigu za sebe. Za to nećete uvijek imati dovoljno vremena, ali koristit će vam da bude što češće.

Deset koraka prema svjesnom jedenju:

1. Odvojite vrijeme za jelo. Za svaki obrok odvojite barem trideset minuta za stolom.

2. Udobno se smjestite. Nekoliko puta duboko udahnite kako biste se primirili i prihvatili da je to vrijeme odvojeno za obrok. Budite zahvalni što imate dobru hranu.

3. Osvijestite bilo kakav osjećaj nestrpljivosti i želje da ustanete i samo jedite. Možda mislite na nešto što morate obaviti, no pokušajte se koncentrirati. Ovo je vrijeme posvećeno uživanju u hrani.

4. Pogledajte hranu na tanjuru. Gledajte kako izgleda. Pomirišite je. Udahnite opojne mirise.

5. Prije nego što počnete jesti razmislite o tome koliko ćete hrane stavljati na vilicu – što manje, to bolje.

6. Kada hranu stavite u usta, polako žvačite kako biste osjetili različite okuse i teksture.

7. Temeljito prožvačite i to najmanje tridesetak puta. Neka hrana bude u ustima posve usitnjena prije nego što je progutate.

8. Između zalogaja spustite vilicu; važno je ne žuriti i odmoriti se kako ne biste preopteretili želudac. Pročitajte i tri namirnice koje ne biste smjeli jesti (i piti) za ručak.

9. Oduprite se želji da požurite - bilo da što prije prijeđete na desert ili na sljedeći zalogaj hrane, želji da ustanete i činite nešto drugo.

10. Kada pojedete, ostanite nekoliko minuta opušteno sjediti. Trebali biste se osjećati mirno, zadovoljno i nahranjeno, a ne naduto ili prejedeno. Vaše tijelo i um zahvalit će vam za odvojeno vrijeme.

Zadovoljna.hr

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba