Lifestyle

5 negativnih posljedica ispijanja jabučnog octa

Autor: Žene.ba
70012030-520295065446955-2793050827822989312-n

Jabučni ocat se često spominje kao jedan od najdjelotvornijih pomoćnika pri gubitku kilograma.

No, nutricionisti stalno postavljaju pitanje može li ispijanje jabučnog octa pomoći u mršavljenju?

Jabučni ocat nije čarobni eliksir koji će riješiti sve vaše probleme. Ne postoji puno načina kako bi se utvrdilo da li jabučni ocat, zaista, pomaže pri mršavljenju i donosi mnoštvo zdravstvenih blagodati  za koje se neki celebritiji  zaklinju da su ih iskusile.

Iako se konzumiranje jabučnog octa smatra pozitivnom zdravstvenom praksom koja može pomoći u mršavljenju, reguliranju šećera u krvi i snižavanju kolesterola, kod nekih također može izazvati ozbiljne probavne smetnje.

U nastavku možete pronaći 5 negativnih posljedica ispijanja jabučnog octa.

Mogli biste imati ozbiljnih problema sa želucem

Budući da je ocat kiseo, neki ljudi ga ne podnose tako dobro. Ako imate ulcerozni kolitis, upalu u probavnom traktu ili ste samo skloni bolovima u želucu, vjerojatno ćete se htjeti udaljiti od ideje jabučnog octa.

Bilo koji ocat  odlična je opcija za dodavanje okusa hrani bez izvrtanja njegove kalorijske vrijednosti. Ali to nije čarobni napitak, zato ne očekujte veliku transformaciju.

Možda ćete doživjeti značajne promjene probavi

Budući da se jabučni ocat proizvodi od fermentiranih jabuka, sadrži pektin, topljiva prehrambena vlakna koja djeluju kao prirodno sredstvo za geliranje. Prijevod: Pektin u jabučnom octu može vam pomoći u nakupljanju stolice, pospješuje rast dobrih bakterija u crijevima i smanjuje upalu.  Ali ljudi koji konzumiraju previše jabučnog octa mogli bi doživjeti dijereju.

Mogli biste kompromitirati svoje bubrege

Postoje neka istraživanja koja su pokazala da ako imate bilo koji oslabljeni bubreg ili bubrege s oslabljenim imunološkim sustavom, konzumiranje bilo čega što je jako kiselo nije preporučljivo za vas.

Mogli biste osjetiti neudobnu nadutost

Konzumiranje jabučnog octa odgađa pražnjenje želuca. To smanjuje brzinu kojom hrana napušta želudac i ulazi u donji probavni trakt, što znači da ćete se osjećati naduto. Povremeno, kašnjenje pražnjenja želuca može uzrokovati privremeni gubitak kilograma, ali, također, može uzrokovati ozbiljno napuhavanje i mučninu.

Možete pogoršati simptome refluksa kiseline

Svatko tko ima refluks kiseline htjet će biti oprezan s prekomjerno kiselom hranom. To uključuje i jabučni ocat, koji spada između 2 i 3 na skali kiselosti od 0 do 7 pri čemu je nula najviše kisela.

Više jabučnog octa povećava želučanu kiselinu. A više želučane kiseline može pojačati ili povećati osjećaj pečenja kod ljudi koji već osjećaju žgaravicu ili refluks.

Wall.hr

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba