18. oktobar

Danas je Svjetski dan menopauze: Tema koja odavno nije tabu

Autor: Žene.ba
FOTO: Ilustracija
Posljednjih godina uživamo u trendu osnaživanja žena, rušenju tabua, te boljem razumijevanju ženske seksualnosti. Menopauza je svakako jedna od tema o kojoj se počelo puno pričati na društvenim mrežama, a 18. oktobar svjetski je dan ove životne faze koja je napokon poprimila pozitivnu konotaciju.

Žene tokom svog života proživljavaju nekoliko razdoblja u kojima dolazi do velikih promjena u razinama spolnih hormona. Osim toga, svaki mjesec dolazi do fluktuacija u razinama spolnih hormona, ovisno o fazi mensturalnog ciklusa. Tokom perimenopauze dolazi do opadanja razina, a u postmenopauzi su te razine vrlo niske.

Međutim, zanimljivo je napomenuti kako je u nekim studijama zabilježeno kako su u žena u perimenopauzi češće primijećeni simptomi depresije u odnosu na žene u postmenopauzi. Menopauza pak označava posljednju menstruaciju žene, nakon koje dolazi do naglog pada hormona estrogena i progesterona.
 
Evo na šta je važno fokusirati se

Zanimljivo je da žene kod kojih su simptomi menopauze jako izraženi, u pravilu iza sebe imaju niz godina provedenih u cjelokupnom hormonalnom disbalansu. Tu je onda važno da, uz pomoć stručnjaka koji razumije cjelokupnu pozadinu priče, radite na svim aspektima zdravlja, a ne samo na pojedinim dijelovima. Takav holistički pristup je često održiviji od regulacije hormona samo hormonskom terapijom.

Ušavši u 40-te godine žene polako postaju svjesne kako prehrana koja je funkcionirala u 20-ima i 30-ima sada više ne funkcionira. Način na koji se možete boriti protiv toga je smanjiti unos šećera posebice, ali i ugljikohidrata općenito, istovremeno povisujući unos proteina, i to onih iz ribe, mesa peradi i jaja, ali i svih mahunarki.

Prema istraživanjima sve mahunarke, posebice soja, uspješno umanjuju neke od najčešćih tegoba poput valova vrućine, promjena raspoloženja, nesanice i depresije. prenosi noon.hr

Pravilan odabir namirnica, naime, može imati brojne pozitivne učinke na hormonsku ravnotežu i brojne druge segmente zdravlja žene u razdoblju menopauze. Tako je prehrana koja povoljno utječe na hormone u osnovi ona koja osigurava zdrave masnoće, proteine, vlakna te nutritivno vrijedne biljne namirnice bogate vitaminima, mineralima i antioksidansima.

Iako brojne žene posve prezaju od masnoća, bojeći se suvišnih kilograma, takav stav može biti kontraproduktivan. Spolni hormoni se sintetiziraju iz kolesterola stoga je održavanje razine kolesterola na optimalnoj razini (ni preniska, kao ni previsoka razina nije poželjna) važna karika u lakšem nošenju sa simptomima menopauze.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba