Godišnji odmor bi svima nama trebao poslužiti za opuštanje, osvježenje, obnovljanje fizičke, duhovne i emocionalne sposobnosti. Iako mnogi pod time podrazumijevaju isključivo ljenčarenje, vrlo bitan element zdravlja i opuštanja je i način prehrane.
Naime, hoćemo li se osjećati poletno ili ne, ovisi i o hrani koju jedemo. Prehrana na odmoru, stoga, treba biti bogata povrćem za pravilnu probavu (koja promjenom ambijenta može biti poremećena), voćem za potrebne doze vitamina i antioksidansa, s malo masnoća i mesa, s maslinovim uljem, plavom ribom i dosta tekućine koja se, zbog gubitka znojenjem, treba nadoknaditi u količini od najmanje litre i pol na dan. Najbolje je piti vodu, prirodne, nezaslađene voćne sokove, a vrlo zdrava je i manja količina crnoga vina, najviše 2 dl dnevno.
U ljetnim mjesecima česte su crijevne infekcije od nehigijenski spravljene hrane, nezdrave vode ili nečistih ruku. Stoga nastojte konzumirati isključivo hranu provjerenoga podrijetla i to svježe spravljenu.
Cosmopolitan.hr