Kanton Sarajevo

Kampanja 'Budimo odgovorni - Život je u pitanju': Raste broj prijavljenih, mnogi obavili preglede

Autor: Žene.ba
Ilustracija
U okviru kampanje  "Budimo odgovorni - Život je u pitanju", skoro 11.000 osoba u Kantonu Sarajevo prijavilo se na besplatne preventivne preglede.

Riječ je o akciji koja obuhvata ukupno 27.666 preventivnih pregleda, što je rekordan broj u odnosu na prethodne dvije godine. Od toga je osigurano: 5.800 pregleda za rak dojke, 8.900 pregleda za rak debelog crijeva, 5.300 pregleda za rak grlića materice, 5.000 pregleda za rak prostate, te 2.666 pregleda za rak plućam saopćila je Služba za protokol i press KS.

Iz Ministarstva zdravstva KS objašnjavaju da su već mnogi građani i građanke KS obavili preglede za koje su se prijavili nakon poziva zdravstvenih ustanova.

- Na upite vezane za preglede debelog crijeva i prostate napominjemo da je za pregled debelog crijeva neophodan test na okultno krvarenje. Ovim testom nastojimo otkriti prikriveno krvarenje u gastrointestinalnom traktu koje ima za posljedicu pojavu oku nevidljivih tragova krvi (hemoglobina) u stolici. Što se tiče pregleda prostate ustanove rade PSA test, odnosno uzorkovanje iz krvi - objasnili su iz Ministarstva.

Pregledi se mogu obaviti u sljedećim zdravstvenim ustanovama: Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, Zavod za zaštitu žena i materinstva KS, PZU - Poliklinika Alea dr. Kandić, ASA bolnica, BWN ginekologija, PZU - Poliklinika Al Tawil Sarajevo, PZU - Poliklinika Atrijum Sarajevo i PZU - Poliklinika Agram Sarajevo.

Zainteresovani građani sve potrebne informacije o preventivnim pregledima, ali i prijavu za iste, mogu izvršiti putem linka: https://zivotjeupitanju.ba/, saopćeno je.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba