Belgijski vafli dobro su poznati slatki specijalitet diljem svijeta. Iako potječu iz zapadne Europe, često ih viđamo u američkim filmovima kao prizor idiličnog obiteljskog doručka. Tradicionalno se pripremaju u kalupima čiji prvi model potječe iz 9. stoljeća, a onaj s rupicama pojavio se nešto kasnije. No, za pripremu slasnih vafli ne morate investirati u aparat, dovoljno je smjesu izliti na grill tavu koju gotovo sigurno imate. Iako rupice neće biti tako duboke kao one iz originalnog kalupa, veliki vafl jednako je hrskav, a možete ga i rezati.
Da je doručak najvažniji obrok u danu već svi znaju, a ako nemate naviku nešto prigristi ujutro, čokoladni vafli brzo će vas uvjeriti u suprotno. Od doručka tražimo da je brzo gotov, ukusan i zasitan te donekle nutritivno bogat. Čokolada u receptu zadovoljit će želju za slatkim i napuniti vas energijom za novi dan, a svježe voće koje se poslužuje uz vafle odlična je doza jutarnjih vitamina. Može li buđenje uz šalicu kave i veganski, zdravi zalogaj biti bolje?
VEGANSKI ČOKOLADNI VAFLI
Suhi sastojci:
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 1 žlica gustina
- 2 žlice meda ili agavinog sirupa
- 1 žličica praška za pecivo
- 2 žlice kakaa za kolače
- 1/3 šalice chocolate chipsa
Tekući sastojci:
- 1 šalica bademovog mlijeka
- 1 žličica jabučnog octa
- 2 žlice lanenih sjemenki + 4 žlice vode
- 1 žličica ekstrakta vanilije
** maslac od kikirikija, kokosov čips, listići badema, otopljena čokolada, svježe voće
Upute:
Jabučni ocat i bademovo mlijeko pomiješajte i ostavite na strani. U zdjelici pripremite ‘jaje’ od lanenih sjemenki i vode, a u međuvremenu ubacite zob u blender i izmiksajte u brašno. Izmiješajte suhe i tekuće sastojke, te na pećnicu stavite grill tavu s debljim dnom. Potrebno ju je dobro zagrijati prije nego dodate malo putra i izlijete smjesu. Vafli će se peći malo duže stoga budite strpljivi i pecite ih na slabijoj vatri. Dobit ćete jednu veliku ‘palačinku’ koju prije posluživanja razrežite na komade i poslužite s dodacima po želji, piše Journal.hr.