Ima tu i izuzetaka, biljke kod kojih ne dolazi do potpunog mirovanja vegetacije (na primjer palme) mogu se presađivati u svako doba godine. Cvjetajuće biljke ne presađuju se za vrijeme cvjetanja.
Neke biljke (minđušice, tradeskancije, asparagus sprenger i druge) vole presađivanje, tada bujnije i ljepše rastu, dok azaleja, kamelije i orhideje ne vole. Kala, limun, palme presađuju se samo onda kada im je mala saksija, pa im je veća neophodna.
Pri presađivanju treba paziti da biljka bude tačno u sredini saksije i da se ne stavlja suviše duboko ni suviše plitko.
Poslije presađivanja biljka se uvijek dobro zalije. Zatim se smjesti na svjetlo, po mogućnosti toplo mjesto, zaštićeno od jakog sunca i promaje.
Kako dezinfikovati stare posude
Stare saksije treba da se dobro očiste, operu i dezinfikuju kako bi mogle ponovo da se upotrebe. Najjednostavnije je to uraditi uz pomoć alkoholnog sirćeta koje je jeftino i lako se upotrebljava. Voda i sirće se koriste u odnosu 1 : 1. Saksije se potope na dva do četiri sata, a zatim se isperu hladnom vodom i ostave na čistu površinu da se osuše na vazduhu, prenosi "Politikin magazin".
Da biste uklonili bijelu ivicu koja nastaje taloženjem minerala, u pet litara vode razmutite tri kašičice limunske kiseline i u tom rastvoru držite potopljene saksije preko noći. Da ne isplivaju, pritisnite ih kamenom ili kakvim teškim predmetom.
Sljedećeg jutra četkom oribati i dobro isprati.