Peršun je biljka tamnozelenih listova koja se najčešće koristi kao začin, ali on nije samo ukras na tanjirima, već ima i brojna ljekovita svojstva.
Iznimno je bogat antioksidansima kao što su beta-karoten, luteolin, apigenin, likopen i alfa-karoten. Sadrži i važne vitamine i minerale poput vitamina A, C i K, folata, željeza i kalcija.
Kao lijek može se konzumirati na različite načine i za različita stanja.
Također jedan je od najboljih saveznika za detoksikaciju jer pomaže u izbacivanju viška vode iz tijela i čisti bubrege.
Zbog velikih količina vitamina K i kalcija koje sadrži, peršun, doprinosi zdravlju kostiju. Pomaže u prevenciji osteoporoze i smanjuje rizik od lomljenja kostiju.
Nadalje, peršun ,pomaže u otklanjanju lošeg zadah, bogat je željezom pa pomaže u liječenju anemije, ublažava menstrualne bolove i grčeve, smanjuje razinu lošeg kolesterola i visokog krvnog tlaka, pomaže u liječenju artritisa te ubrzava oporavak od prehlada i virusnih infekcija i pomaže pri oporavku od porođaja, piše Wall.
Žene.ba