mjere štednje

Pet savjeta za ekonomično pranje i sušenje veša

Autor: Žene.ba
FOTO: Freepik
Pranje i sušenje veša je skoro pa svakodnevan proces u održavanju higijene. U nastavku donosimo 5 savjeta kako da ovaj proces učinite ekonomičnijim.

Veš možete oprati i toplom umjesto vrućom vodom

Deterdžent može ukloniti mrlje i na nižim temperaturama, posebno ako veš nije veoma prljav. Ukoliko perete donji veš, ipak je minimalna granica 60 stepeni. Ako je veš prljav, povećajte temperaturu.
 
Ne treba pretjerivati sa deterdžentom

Jedna od najčešćih grešaka koju rade potrošači jest korištenje previše deterdženta, čime se opet dio novca baca. Ali krivica najčešće ide na proizvođače, koji sugerišu korištenje dozera i čepova za doziranje.

Nažalost, većina čepova namjerno je oblikovana tako da trošite previše deterdženta. Najčešće je mjera koja je iscrtana na tim čepovima dvostruko veće od potrebne doze. Ako koristite samo pola doze – deterdžent će vam trajati dvostruko duže. 

Bubanj mašine napunite do kraja

Naime, mašina će trošiti približno istu količinu energije za jedno pranje, bilo unutra manje ili više veša. Također, dobro je u koristiti brzi ili produženi ciklus centrifuge. To će ukloniti više vlage nego klasična centrifuga, a time će se skratiti vrijeme sušenja.

Veš što češće sušite na zraku

Tako ćete uštedjeti novac, a ako vam je baš hitno ili je vani ružno vrijeme, pripazite da je previše ne napunite jer će sušenje trajati duže. Također, nemojte niti staviti premalo jer je neisplativo.

A ako imate više veša, upalite sljedeće sušenje ubrzo nakon prvog, dok je sušilica još topla. Tako ćete iskoristiti toplinu od tog sušenja.

Koristite loptice za sušenje

Naime, one će dobro rasporediti odjeću i omogućiti da u nju prodre više zraka, pa će sušenje biti kraće. Također, redovno čistite filter na sušilici kako biste uklonili naslage koje mogu smanjiti cirkulaciju zraka.

Kad kupujete sušilicu za veš, dobro je odabrati onu sa senzorom vlage, koji automatski isključuje stroj kad se odjeća osuši. To će uštedjeti energiju i dugoročno novac. 

Loptice za sušenje veša možete pronaći u Penny shopu po cijeni od 15.90 KM

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba