Lifestyle

Raskošan ljetni meni sa smokvama od predjela do deserta

Autor: Žene.ba
menu-sa-smokvama-970x546

Zašto se toliko veselimo ljeto, osim što planiramo odlazak na odmor? Zbog raskošne palete voća čija sezona je upravo počela. Smokve su se istaknule kao ljetni favorit, a već su i zamirisale na nekim tržnicama.

@crowningdetails

One sočne, velike s ružičastim mesom savršen su sastojak za deserte, a estetski će podići i izgled svakog jela jer su jednostavno fotogenične. U njima uživamo i tek kada su ubrane sa stabla kao snack uz meke sireve, krekere… Kako smokve ubaciti u jedan fini ljetni menu koji se sastoji od nekoliko sljedova, pročitajte u nastavku.

SMOKVE U APERITIVU

@mija_mija

Sastojci:

  • 8 smokvi
  • 400ml Bourbona
  • 1/2 šoljice meda
  • 1l vode
  • 6 kašikica cijeđene limete
  • 10 listova svježe mente
  • led

** ružmarin za dekoraciju

Upute:

U vrč stavite narezane smokve i prelijte ih Bourbonom i medom. Ostavite u hladnjaku dva sata pa dodajte vodu, limetu, mentu i led. Poslužite u čašama i ukrasite grančicama ružmarina i kriškama smokvi.

PREDJELO: PLADANJ SA SIREVIMA

@jasminedowling

Sastojci:

  • 1 Camembert sir
  • 1 paket slanih krekera
  • svježe smokve
  • masline
  • bademi
  • med

Upute:

Dekorirajte pladanj narezanim sirom i kriškama smokvi. Posložite krekere, posipajte bademima, maslinama i sve prelijte žlicom meda.

GLAVNO JELO: PIZZA NA LISNATOM TIJESTU

Sastojci:

  • 1 paket lisnatog tijesta
  • 100g Gorgonzola sira
  • 250g dimljenog lososa
  • šaka svježeg bosiljka
  • 6 velikih smokvi
  • 1 žlica balzamika

Upute:

Tijesto razvaljajte i stavite u kalup za pečenje s nadignutim rubovima. Pecite 5 minuta na 200 stupnjeva u zagrijanoj pećnici. Izvadite pa nadjenite sa sirom, bosiljkom i smokvama te pecite još 12 minuta. Posložite filete dimljenog lososa i pokapajte balzamikom.

DESERT: SAVRŠENI LJETNI KOLAČ

@baker_lou_street

Foto: Instagram

Sastojci za biskvit:

  • 150g maslaca
  • 150g sirnog namaza
  • 1 /2 šoljice kokosovog šećera
  • 4 jaja
  • 2 šoljice brašna
  • 1 kašikica kardamoma u prahu
  • 1 kašikica praška za pecivo
  • 5 smokvi
  • 1 naribana korica naranče
    finely grated zest 1 orange

Sastojci za nadjev:

  • 3 čašice skyra
  • med
  • smokve

Upute:

Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. U zdjeli sjedinite sve sastojke za biskvit, a smokve sitno nasjeckajte. Smjesu sipajte u kalup za pečenje obložen papirom te pecite 50 minuta do zlatne boje. Ostavite kolač da se ohladi pa ga nadjenite hladnim skyrom, sjeckanim smokvama i po želji prelijte medom.

Journal.hr

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba