Zašto se toliko veselimo ljeto, osim što planiramo odlazak na odmor? Zbog raskošne palete voća čija sezona je upravo počela. Smokve su se istaknule kao ljetni favorit, a već su i zamirisale na nekim tržnicama.
One sočne, velike s ružičastim mesom savršen su sastojak za deserte, a estetski će podići i izgled svakog jela jer su jednostavno fotogenične. U njima uživamo i tek kada su ubrane sa stabla kao snack uz meke sireve, krekere… Kako smokve ubaciti u jedan fini ljetni menu koji se sastoji od nekoliko sljedova, pročitajte u nastavku.
SMOKVE U APERITIVU
Sastojci:
- 8 smokvi
- 400ml Bourbona
- 1/2 šoljice meda
- 1l vode
- 6 kašikica cijeđene limete
- 10 listova svježe mente
- led
** ružmarin za dekoraciju
Upute:
U vrč stavite narezane smokve i prelijte ih Bourbonom i medom. Ostavite u hladnjaku dva sata pa dodajte vodu, limetu, mentu i led. Poslužite u čašama i ukrasite grančicama ružmarina i kriškama smokvi.
PREDJELO: PLADANJ SA SIREVIMA
Sastojci:
- 1 Camembert sir
- 1 paket slanih krekera
- svježe smokve
- masline
- bademi
- med
Upute:
Dekorirajte pladanj narezanim sirom i kriškama smokvi. Posložite krekere, posipajte bademima, maslinama i sve prelijte žlicom meda.
GLAVNO JELO: PIZZA NA LISNATOM TIJESTU
Sastojci:
- 1 paket lisnatog tijesta
- 100g Gorgonzola sira
- 250g dimljenog lososa
- šaka svježeg bosiljka
- 6 velikih smokvi
- 1 žlica balzamika
Upute:
Tijesto razvaljajte i stavite u kalup za pečenje s nadignutim rubovima. Pecite 5 minuta na 200 stupnjeva u zagrijanoj pećnici. Izvadite pa nadjenite sa sirom, bosiljkom i smokvama te pecite još 12 minuta. Posložite filete dimljenog lososa i pokapajte balzamikom.
DESERT: SAVRŠENI LJETNI KOLAČ
Foto: Instagram
Sastojci za biskvit:
- 150g maslaca
- 150g sirnog namaza
- 1 /2 šoljice kokosovog šećera
- 4 jaja
- 2 šoljice brašna
- 1 kašikica kardamoma u prahu
- 1 kašikica praška za pecivo
- 5 smokvi
- 1 naribana korica naranče
finely grated zest 1 orange
Sastojci za nadjev:
- 3 čašice skyra
- med
- smokve
Upute:
Uključite pećnicu na 200 stupnjeva. U zdjeli sjedinite sve sastojke za biskvit, a smokve sitno nasjeckajte. Smjesu sipajte u kalup za pečenje obložen papirom te pecite 50 minuta do zlatne boje. Ostavite kolač da se ohladi pa ga nadjenite hladnim skyrom, sjeckanim smokvama i po želji prelijte medom.
Journal.hr