Lifestyle

Šta jesti za uravnotežene hormone

Autor: Žene.ba

Za postizanje i održavanje hormonske ravnoteže uz istodobno postizanje i održavanje željene tjelesne težine pažnja bi se trebala posvetiti jelovniku baziranom na namirnicama koje ne remete rad hormona. S obzirom na to, trebalo bi izbjegavati one namirnice koji rad istih narušavaju.

U svojoj knjizi Čudesna moć hormona, dr. Sanja Toljan savjetuje koju hranu treba jesti i istinski u njoj uživati, ističe hranu i napitke koje treba zaobići u širokom luku te govori o namirnicama koje posebno utječu na rad hormona.

HRANA KOJU TREBA JESTI I UŽIVATI U NJOJ

Povrće

sezonsko ili iz ekološkog uzgoja
najbolje ga je jesti sirovo, u kašastim sokovima, kuhano u vodi ili na pari
kratka termička obrada kako povrće ne bi izgubilo na svojoj kvaliteti

Voće

sezonsko
mislite o voću kao o poslastici, a ne kao o hrani
najbolje ga je konzumirati pola sata prije ručka ili tri-četiri sata iza ručka jer se u želucu ne zaustavlja dugo i ako ga pomiješamo s mesom i drugim namirnicama, ostaje u želucu predugo, fermentira i stvara plinove

Sjemenke

jesti uz obroke ili kao međuobrok
izvor masnoća te važnih mikronutrijenata
prije konzumacije najbolje ih je namočiti u void da nabubre
idealan dodatak u kašaste sokove ili salate te juhe od povrća

Ulja i masti

hladno prešana ulja i prirodne masti
unositi ih svakodnevno za zadovoljenje energetskih potreba i potreba za masnim kiselinama
čvrste zasićene masti koriste se u kuhanju
ulja se dodaju na kraju kuhanja, kao začin
preporučena temperature za termičku obradu hrane je 80°C

Proteini

biljni i životinjski, ovisno o osobnim sklonostima
proteini iz prirodne hrane: meso, riba, domaći mliječni proizvodi, jaja, mahunarke
ne preporučuje se uzimanje umjetnih proteina
bolje je uzimati meso iz prirodnog uzgoja stoke i peradi jer njihovo meso, zbog načina prehrane (trava i povrće), sadrži u sebi omega 3-masne kiseline, važne za ljudski organizam
današnja stoka hrani se najčešće prerađevinama pa takvo meso sadrži više omega-6 masnih kiselina što pogoduje nastanku upala u tijelu

Ugljikohidrati

poželjan izvor su cjelovite žitarice namočene u vodi i po mogućnosti isklijale jer na taj se način neutralizira fitinska kiselina koja je toksična za crijeva
ne smiju biti temelj prehrane, nego isključivo prilog u malim količinama

Začini

ljekoviti začini: kurkuma, papar, đumbir, ljuta paprika, peršin, bosiljak, kopar, majčina dušica, timjan, kadulja
svoju pravu funkciju ostvaruju u kontaktu s uljima
zeleno začinsko povrće – bogato mineralima, posebno magnezijem

Pića

čista, filtrirana voda uz dodatak limuna
kavu i čaj konzumirati umjereno
osobe s neuravnoteženim kortizolom ne bi smjele piti više od jedne šalice kave ili dviješalice čaja dnevno
konzumacija alkohola smanjuje detoksikacijsku moć jetre

HRANA I NAPITCI KOJE TREBA ZAOBILAZITI U ŠIROKOM LUKU
Slatkiši

kolači, keksi, torte, sladoled, bomboni, čokolade, čokoladni namazi…
Gotova hrana

ona koja ima dug vijek trajanja, a sadrži hidrogenirana ili djelomično hidrogenirana biljna ulja, boje, pojačivače okusa, glutaminate…
-Margarini i rafinirana ulja

-Voćni sokovi

-Alkohol

-Mliječni proizvodi (osim ako nisu od životinja iz domaćeg uzgoja)

-Svi proizvodi sa smanjenim udjelom masnoća (tzv. “low fat” ili “light” proizvodi)

-Salame i slične prerađevine

Journal.hr

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba