Rizično ponašanje poput pušenja i pretjeranog izlaganja suncu su već poznati uzročnici raka, ali polako najčešći uzročnik postaje pretilost. Ovih 10 pravila će smanjiti rizik od dobivanja raka za čak 40 posto
Nedavno provedeno istraživanje je pokazalo da ljudi koji žele ostati zdravi trebaju piti prvenstveno vodu, ograničiti konzumaciju slatkih napitaka i potpuno izbjegavati alkohol.
Deset pravila u "planu za pobjedu nad rakom" može smanjiti šanse za dobivanja raka za čak 40 posto, kažu stručnjaci.
U najvećem istraživanju takve vrste stručnjaci upozoravaju da bi se brza hrana, gotova jela i crveno meso trebali samo povremeno jesti, a da bi svakodnevna prehrana trebala biti bogata voćem, povrćem i cjelovitim namirnicama.
Dodaju da je svima potrebno barem dva i pol sata umjerene vježbe tjedno, a da se u ta dva i pol sata slobodno mogu ubrojati razni radovi u kući i vrtlarenje.
Preporuke Svjetskog fonda za istraživanje raka se baziraju na analizi podataka dobivenih u istraživanju u kojem je sudjelovao 51 milijun ljudi sa 17 tipova raka.
Pretilost će uskoro postati najčešći uzrok raka, a znanstvenici smatraju da će u idućih dvadeset godina preuzeti prvo mjesto, koje u ovom trenutku drži pušenje.
- Jasno je što uzrokuje rak, a što ne. U analizi istraživanja je dokazano da su određeni životni stilovi direktno vezani za pojavu raka kod ljudi, od čega je pretilost na prvom mjestu. Svi ljudi koji žele ostati zdravi bi trebali usvojiti i pratiti deset preporuka koje je dao Svjetski fond za istraživanje raka - izjavila je doktorica Giota Mitrou za Daily Mail.
Svjetski fond upozorava da je svaka šesta smrt u svijetu posljedica raka, a smatraju da će se do 2035. godine broj slučajeva povećati za 58 posto.
Čak 12 tipova raka se direktno povezuje s pretilosti - rak jetre, rak jajnika, rak želuca, rak usta i grla, rak crijeva, rak dojke, rak želučanog mjehura, rak bubrega, rak jednjaka, rak gušterače i rak maternice. Alkohol je povezan s dobivanjem raka dojke, crijeva i želuca.
Istraživači s Kraljevskog Sveučilišta u Londonu su proveli analizu podataka skupljanih desetljećima te ustanovili da jednostavne promjene u životnom stilu mogu smanjiti rizik od dobivanja raka na minimum.
Već se odavno zna da pušenje i pretjerano izlaganje suncu povećavaju rizik od raka, a uz njih znanstvenici su pronašli da drugi najčešći uzročnici uključuju konzumiranje slatkih pića i jedenje brze hrane koja sadrži visoki udio šećera, masti i škroba. Uz njih su naveli jedenje prerađene hrane i suhomesnate proizvode u čijoj proizvodnji se koriste kancerogene kemikalije - navedeno je u izvješću.
10 zlatnih pravila za smanjenje rizika od raka
- Održavajte zdravu tjelesnu težinu.
- Budite fizički aktivni - više hodajte, vrtlarite i obavljate kućanske poslove; manje sjedite pred različitim ekranima.
- Dnevno jedite 5 porcija hrane (po 400 grama) koje sadržavaju voće, povrće, posebno zeleno lisnato povrće poput brokule, patlidžana i korjenastog povrća, cjelovite žitarice i grahorice poput graha i leće.
- Smanjite brzu hranu i drugu prerađenu hranu bogatu mastima, škrobom ili šećerima kao što su gotova jela, grickalice, hrana iz pekare, deserti i slastice.
- Ne više od 3 porcije tjedno crvenog mesa, kao što su govedina, svinjetina i janjetina, (350 do 500 g). Ako možete, izbjegavajte prerađeno meso.
- Pijte uglavnom vodu i nezaslađena pića, izbjegavajte sokove.
- Nemojte piti alkohol.
- Izbjegavajte prehrambene dodatke - nastojati zadovoljiti prehrambene potrebe hranom.
- Za majke: dojite bebu. Dojenje je dobro za majku i dijete.
- Gore navedene preporuke trebaju slijediti i ljudi nakon dijagnoze raka, naravno nakon provjere kod zdravstvenog stručnjaka.
24sata.hr
Čak 12 tipova raka se direktno povezuje s pretilosti - rak jetre, rak jajnika, rak želuca, rak usta i grla, rak crijeva, rak dojke, rak želučanog mjehura, rak bubrega, rak jednjaka, rak gušterače i rak maternice. Alkohol je povezan s dobivanjem raka dojke, crijeva i želuca.
Istraživači s Kraljevskog Sveučilišta u Londonu su proveli analizu podataka skupljanih desetljećima te ustanovili da jednostavne promjene u životnom stilu mogu smanjiti rizik od dobivanja raka na minimum.
Već se odavno zna da pušenje i pretjerano izlaganje suncu povećavaju rizik od raka, a uz njih znanstvenici su pronašli da drugi najčešći uzročnici uključuju konzumiranje slatkih pića i jedenje brze hrane koja sadrži visoki udio šećera, masti i škroba. Uz njih su naveli jedenje prerađene hrane i suhomesnate proizvode u čijoj proizvodnji se koriste kancerogene kemikalije - navedeno je u izvješću.
VIDI OVO: 10 stvari koje su zabranjene novoj princezi!
10 zlatnih pravila za smanjenje rizika od raka
- Održavajte zdravu tjelesnu težinu.
- Budite fizički aktivni - više hodajte, vrtlarite i obavljate kućanske poslove; manje sjedite pred različitim ekranima.
- Dnevno jedite 5 porcija hrane (po 400 grama) koje sadržavaju voće, povrće, posebno zeleno lisnato povrće poput brokule, patlidžana i korjenastog povrća, cjelovite žitarice i grahorice poput graha i leće.
- Smanjite brzu hranu i drugu prerađenu hranu bogatu mastima, škrobom ili šećerima kao što su gotova jela, grickalice, hrana iz pekare, deserti i slastice.
- Ne više od 3 porcije tjedno crvenog mesa, kao što su govedina, svinjetina i janjetina, (350 do 500 g). Ako možete, izbjegavajte prerađeno meso.
- Pijte uglavnom vodu i nezaslađena pića, izbjegavajte sokove.
- Nemojte piti alkohol.
- Izbjegavajte prehrambene dodatke - nastojati zadovoljiti prehrambene potrebe hranom.
- Za majke: dojite bebu. Dojenje je dobro za majku i dijete.
- Gore navedene preporuke trebaju slijediti i ljudi nakon dijagnoze raka, naravno nakon provjere kod zdravstvenog stručnjaka.