Opšte je poznato da kuhano vino pozitivno utiče na zdravlje. Djeluje kao tečni antioksidans i štiti srce i krvne sudove.
Uz to sprječava upalne procese u tijelu, a pozitivan uticaj ima i na povišen krvni pritisak. Crno vino kuhano s aromatičnim začinima i medom je i ukusno i ljekovito. Bogatstvo vitaminom C čini ga melemom za jačanje imuniteta, a sastojci koji se dodaju pospješuju antivirusno djelovanje.
https://www.instagram.com/p/BqbfpUcFkbx/
Ovaj magični napitak može biti upotrijebljen i za ublažavanje simptoma prehlade. Uvedite kuhano vino kao lijek za imunitet u ishranu i nećete zažaliti. Koristan je i u slučaju usporenog metabolizma, kao i kod smanjenog libida.
Naravno, to ne znači da često treba da pijemo velike količine kuhanog vina. Dnevno nije preporučljivo popiti više od tri decilitra. Ta količina je sasvim dovoljna za ispoljavanje pozitivnog dejstva na organizam.
https://www.instagram.com/p/BqgSKtqnMPF/
Djelovanje
Postotak alkohola u kuhanom vinu je sedam do 10 odsto. Zbog šećera koji se dodaje prilikom kuhanja, ovo piće brže apsorbuje sluzokoža crijeva, te brže ulazi u krvotok. Četvrtina litra ima oko 20 g čistog alkohola.
Naš organizam može svariti samo 0,1 g za jedan čas po jednom kilogramu tjelesne mase. Znači, jednom muškarcu koji teži 80 kilograma potrebna su dva i po časa. Sa druge strane, ženi od 60 kilograma potrebna su tri časa kako bi svarila alkohol iz 2,5 dl vina.
https://www.instagram.com/p/Bqf08-Ig5LK/
Konzumiranje
Pijte ga uz dobar obrok. Crvena vina se dobro slažu uz pečenja. Štaviše, ovaj napitak će pomoći razgradnji hrane i boljem varenju. Takođe, piceatanol iz vina redukuje masne naslage u tijelu, što je još jedan razlog da ga koristite.
Negativna stvar kod kalorija iz vina je jedino ta što one nemaju nikakvu hranljivu vrijednost. Ali pored svih zdravstvenih benefita, ta mala zamjerka može se i zanemariti. Uz sve navedeno, štiti zube jer neutrališe bakterije u našim ustima i tako čuva zubnu gleđ. U zimskom periodu nas i grije, zahvaljujući etanolu koji pojačava cirkulaciju, piše Cdm.me.
Afrodizijak
I te kako pojačava libido i kod muškaraca i kod žena. Pripremite večeru za dvoje, a na meniju neka vam obavezno bude čaša ovog aromatičnog afrodizijaka. Uz pravu atmosferu i zanimljiv meni, ono je odlična uvertira za romantično druženje.
RECEPT
Sastojci:
0,75 l crnog vina
štapić cimeta
lovorov list
narendani muskatni oraščić
60 g šećera
pola narandže
60 ml džina
https://www.instagram.com/p/BqfNm8DlYdp/
Priprema:
Narandžu isijecite na kolutiće i zajedno sa svim sastojcima, osim džina, stavite u šerpu i polako zagrijavajte dok se šećer ne otopi. Skinite sa vatre prije ključanja i dodajte džin. Poslužite odmah.
Žene.ba