Lifestyle

Zašto je Kalabrija toliko poželjna destinacija ove sezone?

Autor: Žene.ba
italija-cover

Kalabrija je vrh (odnosno palac) talijanske čizme i jedna od slabije posjećenih regija u zemlji, no popularnost joj iz sezone u sezonu sve više raste. Ima planine, tri nacionalna parka (Aspromonte, Pollino i Sila), 805 km obale, tirkizno more i valovita zelena brdašca prošarana maslinama, narančama i limunovim stablima. Ovaj ambijent savršena je antistres zona.

Historija Kalabrije seže u daleku prošlost, odnosno u period od 8. do 5. stoljeća prije Krista kada je to bila kolonija Grčke poznata kao Magna Graecia. Tijekom stoljeća različitih kultura, uključujući španjolsku, arapsku i normansku, ostavile su tag u kulturi, jeziku i arhitekturi regije.

Ovdje je smješteno pregršt uspavanih sela u kojima možete ostati ako želite osjetiti iskustvo jednostavnog, laganog života. Nekoliko godina unazad, mnogi mještani iskoristili su sredstva za otvaranje pansiona, a agroturizam, odnosno radna gospodarstva sa sobama za goste, također su česti.

Za živahniji doživljaj preporučuju se gradovi Reggio Calabria, Cosenza i glavni grad regije Catanzaro, koji je smješten na središnjoj lokaciji i stoga je idealan kao baza za putovanja.

Soverato na istočnoj obali ili Tropea na zapadnoj obali su solidan izbor ako želite ostati u manjem, ali još uvijek turističkom gradu. Pizzo Calabro je idealan ako želite biti blizu Tropee, ali ne baš u gužvi.

Zašto je Kalabrija toliko posebna pa u skladu s tim sve poželjnija destinacija za odmor, saznajte u nastavku.

POSEBAN DOŽIVLJAJ PROLJETNOG ODMORA

Držite se podalje od Kalabrije u avgustu. Talijani i ostali Europljani dolaze u avgustu kako bi iskoristili svoje izdašno vrijeme odmora, što znači gomilu laktova na plaži i frustrirajući promet. Bankomatima često ponestane novca. U julu je nešto manje gužve, ali je još uvijek vruće, a ne možete računati na klimatizaciju u mnogim smještajima. April-maj i septembar-novembar su idealno vrijeme za guštanje u odmoru u Kalabriji.

DOMOVINA RIKOTE I PEPERONCINA

Ovdje ćete uživati u  svakodnevnom objedovanju ukusnih jela, nikad ne rezerviranih za “posebne prigode”. U Kalabriji je maslinovo ulje začin izbora. Domaća tjestenina proizvodi se bez jaja i poslužuje se s velikim izborom svježih namirnica ili jednostavnim umakom od rajčice, te odabranim meso iz lokalnog uzgoja. Ne napuštajte Kalabriju bez kušanja njihove ricotte, najbolje u cijeloj Italiji.

Kalabrijin neslužbeni simbol je crvena paprika u obliku roga. Ne samo da dodaje pikantni pečat bilo kojem jelu, već i štiti od malocchio (zlo oko).

Ako ste osjetljivi na začin, obratite pozornost na sastojke na jelovniku jer se peperoncino pojavljuje posvuda, često s rajčicama. Svakog septembra u Diamanteu se održava fešta peperoncino, a jedan od najboljih suvenira iz regije je paket začina, uključujući suhi peperoncino, označen spaghettatom, koji će se bacati s tjesteninom. Jeftini, ukusni i jednostavni za transport.

KUŠAJTE HRANU KOJU INAČE NIGDJE NE BISTE

Ovdje su nevjerojatno ukusni slani alici, tuna (tono), sabljarka (pesce spada) i slatki crveni luk (cipolle rosse). Crveni luk u Tropei zaštićen je podrijetlom (DOP) i cijenjen je u cijeloj Italiji. Ne propustite ni kremu od crvenog luka i marmeladu. Područje oko Reggio Calabrie, osobito općine Bagnara i Scilla malo dalje na sjeveru obale, poznato je po svojoj sabljarki, a tuna i inćuni su izvrsni diljem Kalabrije (čak i konzervirani), ali što su bliže moru to bolje. Još jedan gastro vrhunac su višnje i trešnje punjene kaparima i tunom ili inćunima i pakirane u maslinovo ulje.

LJUDI I KULTURA

Pozdravi su ovdje jako važni. Oni se očekuju i odraz su prakse ljubaznosti . Govoreći Buongiorno (Dobro jutro) ili Buonasera (Dobra večer) drugima kada dođete u trgovinu, kafić, lift ili bilo gdje i sami stvarate ugodnu atmosferu. Isto tako, pristojno je reći Arrivederci (zbogom) kada odlazite.

Ako ljudi govore glasno, ne čudite se. Nisu ljuti. To je stereotip, ali je istina. Talijani, osobito ljudi iz južne Italije, gotovo da vrište i pritom gestikuliraju. To je način naglašavanja emocija i prikazivanja muzikalnosti jezika. Iako se čini da je cijela zemlja puna ljutitih ljudi, ne brinite i dobro se zabavite.

Journal.hr

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba