Kako bi hladan zimski dan bio barem malo vedriji, tu su slatke delicije i topla šalica mirisnog pića. Nakon pretrpanog rasporeda tijekom radnog dana, jedino što nam zapravo treba je malo topline, cosy ugađaj i sitnice koje popravljaju raspoloženje. Prepisujući savjete Skandinavaca i primjenjujući hygge pravila, nakon posla bi bilo idealno pozvati nekoliko dragih prijatelja i stvoriti ugodnu atmosferu. Sve što vam treba su mirisne svijeće, meka svjetlost, dekice koje ste svježe oprali u omiljenom omekšivaču, opuštajuća glazba i neka dobra romantična komedija uz koju možete biti sigurni da će tijekom cijele večeri biti zajamčena odlična atmosfera.
Uz to, nagradite se slasnim kolačem i šalicom vruće čokolade. pogotovo ako u nju ubacite malo alkohola, večer će svakako postati još opuštenija.
Uzimajući u obzir da pozivate prijatelje, donosimo recept za tiramisu tortu koja će zadovoljiti svačiji ukus. Uz ovaj recept, pretvorite večernje druženje u pravo malo gastro slavlje i pretvorite sivilo zime u vatromet dobre zabave i užitka, piše Journal.
RECEPT ZA TIRAMISU TORTU – OMBRE IZDANJE
Za čokoladni sloj
- 112,5 g glatkog brašna
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/4 žličice soli
- 1 tamna čokolada od 70%
- 25 g maslaca
- 1 jaje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Za sloj od kave
- 150 g maslaca
- 120 g šećera
- 150 g glatkog brašna
- 2 jaja
- 1 žličica praška za pecivo
- 3-4 žličice instant kafe
- 1/4 šalice vode
- 1/2 žličice ekstrakta vanilije
Za sloj od vanilije
- 150 g maslaca
- 120g šećera
- 150 g mekog brašna
- 2 jaja
- 1 žličica praška zapecivo
- 2 žličice ekstrakta od vanilije
Za sirup od kave
- 1 šalica vode
- 2 žlice kakaa
- 1/4 šalice šećera
Za glazuru
- 500 g mascarpone sira
- 1 šalica šećera
- 1 žličica kakaa
- 2 žličice instant kafe
- 1/2 žličice ekstrakta od vanilije
Priprema
Zagrijte pećnicu na 175 ºC .
U prostranu i duboku posudu ubacite šećer s 1 šalicom vode. Kada se otopi, prelijte šećerni sirup na sjeckanu čokoladu i maslac i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Zatim polako miješajte dok se čokolada i maslac ne istope. Vilicom, lagano miješajte jaje, a zatim ga umješajte u smjesu s čokoladom.
Dodajte brašno, sodu, prašak za pecivo, sol i vaniliju. Ulijte tijesto u podmazan pleh i pecite 25-30 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi.
Potom je važno promiješati brašno i prašak za pecivo. Otopite instant kafu u 1/4 čaše vode i dodajte u tijesto. Mikasje dok tijesto ne postane prozračno i kremasto, oko jedne minute.
Ulijte tijesto u podmazani pleh i pecite 20-25 minuta. Potom ostavite da se ohladi.
Kako biste napravili podlogu od vanilije, u velikoj zdjeli umutite šećer, maslac i jaja dok smjesa također ne postane blijeda i kremasta. Miješajte brašno i prašak za pecivo pa dodajte ekstrakt vanilije i 2 žlice vode te istresite dok tijesto nije prozračno i kremasto, otprilike jednu minutu. Možete dodati više vode, ako smatrate da je tijesto i dalje prilično gusto. Ulijte tijesto u podmazani pleh i pecite 20-25 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi.
Dok se kolači hladi, miješajte vodu, instant kafu i šećer dok ne prokuha i nastavite kuhati 3-4 minute. Ako su vrhovi kolača slični kupoli i neravnomjerni, podignite ih nazubljenim nožem kako biste dobili ravne vrhove. Kolač prelijte toplim sirupom kave kako biste natopili slojeve.
Zatim mascarpone sir, šećer za zaleđivanje i ekstrakt vanilije miješajte oko 3-4 minute ili dok glazura nije prozračna. Podijelite glazuru na 3 posude. Sipajte kakao prah u prvu zdjelu, prašak instant kave u drugu posudu i ostavite treću zdjelu bez dodataka.
Stavite čokoladnu tortu na podložak za kolače i na vrh nanesite tanki sloj čokoladnog maskarponea. Zatim stavite dio kolača s kavom na vrh i po tome nanesite mascarpone glazuru. Stavite završni sloj vanilije preko kolača.
Da biste dobili ombre efekt, namažite čokoladnu mascarpone glazuru grubo uz strane čokoladnog kolača; mascarpone glazura s kavom neka bude nansesena duž strana biskvita s kavom; i vanilija mascarpone glazura uz stranu vanilin biskvita. Polako obiđite tortu dok se 3 različite boje ne uklope jedna u drugu, dok uklanjate višak glazure. Budite sigurni da ste potpuno očistili alate između korištenja. Nemojte se brinuti o tome da budete savršeni, neka bude na mjestima i golo tijesto. Narežite tamnu čokoladu na sitne krhotine i pospite po vrhu. Ovo se može pretvoriti u pravu zabavu bez povoda.