recept

Napitak od kvasca: Odličan tretman za kosu i kožu

Autor: Žene.ba
FOTO: Ilustracija
Napitak od kvasca je odličan tretman za kosu, kožu i stanje naših živaca.

Piće kvasca – nutritivne vrijednosti

Kvasac je izvrstan izvor vitamina B i prvenstveno zahvaljujući njima dugujemo ljekovita svojstva ovog proizvoda. U kvascu ćete, između ostalog, naći:

Vitamin B5 (pantenol) – njegov nedostatak često dovodi do intenzivnog gubitka kose, umora i depresije.
Vitamin B12 – nedostatak ovog jedinjenja često izaziva hronični umor, nervozu i anemiju.
Folna kiselina (vitamin B9) – "čuva" pravilno funkcionisanje živčanog sistema i mozga, doprinosi stvaranju serotonina i norepinefrina, pa se kao posljedica smiruje, popravlja raspoloženje i daje energiju.
Vitamin B7 (biotin) – zahvaljujući njemu, kosa je otporna, jaka i manje je verovatno da će sijediti. Biotin omogućava liječenje kožnih bolesti kao što su akne ili seboreja, jača nokte, a takođe ima ogroman uticaj na pravilno funkcionisanje živčanog sistema, osiguravajući dobrobit.
U kvascu postoje i druga jedinjenja koja su odgovorna za odlično stanje kože, kose i noktiju, uključujući cink i selen.

Piće kvasca – recept

Napitak od kvasca je izvrstan tretman ne samo za kosu, kožu i stanje živaca, već će pomoći tijelu da ukloni toksine i druge zagađivače. Trebali bi ga piti i ljudi koji žele da izgube težinu. Postoji nekoliko razloga. Prvo, kvasac ne deblja – 100 g sadrži samo 85 kalorija. Osim toga, piće od kvasca koje se konzumira na prazan stomak efikasno smanjuje apetit, prenosi Krstarica.

Kako ga pripremiti?

U šerpu stavite supenu kašiku kvasca, dodajte kašičicu meda (ili šećera) za okus i dvije kašike ključale (obavezno) vode – zahvaljujući njoj kvasac neće fermentirati u crijevima. Miješajte dok se svi sastojci ne rastvore i dobro sjedine. Dodajte čašu mlijeka i pustite da proključa. Pustite da se piće ohladi.

Tečnost je najbolje piti ujutro, prije doručka. Koristite tretman tri puta nedeljno oko dva mjeseca.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba