Morate isprobati

Ruska pedikura: Najbolji tretman za njegu stopala

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Stopala su jedan od najkompleksnijih dijelova ljudskog tijela, sa čak 26 kostiju, 33 mišića i više od 100 ligamenata. Unatoč svojoj složenosti, često zanemarujemo njegu koju im treba pružiti.

Loš izbor obuće, dugotrajno hodanje i stajanje te nepravilno sjedenje mogu negativno uticati na zdravlje naših stopala. Upravo zato je pedikura važan beauty ritual koji bi trebali redovno praktikovati, bez obzira na godišnje doba. Ako ste u potrazi za učinkovitim rješenjem za tvrdu i ispucalu kožu, žuljeve, kurje oči ili urasle nokte, ruska pedikura može biti idealan izbor.

Ruska pedikura, poznata i kao pedikura podo diskovima, je vrsta suhe pedikure koja koristi specijalizovane profesionalne alate za njegu stopala. Za razliku od klasičnih pedikura koje uključuju namakanje stopala, ruska pedikura izbjegava ovu praksu zbog specifičnih razloga. Naime, namakanje može omekšati keratinske veze između živih i odumrlih ćelija kože, što otežava obradu tokom tretmana. Umjesto toga, koža se može osvježiti dezinfekcijom ili kratkom kupkom, kako bi se pripremila za precizno tretiranje.

Tretman i alati

U ruskoj pedikuri koristi se profesionalna pedikerska freza ili brusilica, zajedno s nastavcima od hirurškog čelika raznih veličina i granulacija. Ovi nastavci, koji su isključivo za jednokratnu upotrebu, omogućavaju preciznu i sterilnu obradu stopala. Od najgrubljih nastavaka za ekstremno debele dijelove kože do finijih nastavaka za detaljnu obradu, svaki alat je odabran prema specifičnim potrebama vaših stopala. Pediker će prilikom pregleda odabrati odgovarajuće nastavke za vaš tip kože i stanje stopala, osiguravajući personalizovani pristup.

Poliranje stopala

Nakon što se obradi keratoza i zadebljana koža, slijedi postupak poliranja stopala. Polirna spužvica koristi se za fini piling cijelog stopala, a zatim se nanosi hranjivo ulje koje se kružnim pokretima utrljava u površinski sloj kože. Ovaj postupak stvara zaštitnu membranu koja štiti stopalo od vanjskih uticaja i obnavlja hidrolipidni sloj kože. Tretman je siguran i bezbolan jer se ne koriste skalpeli, a posebni nježni nastavci pomažu u očuvanju zdravlja nokatne ploče.

Dodatni koraci: Lakiranje i parafinska kupka

Nakon ruske pedikure, moguće je završiti tretman lakiranjem noktiju, čime se dodatno naglašava urednost stopala. Također, za intenzivnu njegu suhe i dehidrirane kože, preporučuje se parafinska kupka. Ovaj tretman koristi toplo ulje na bazi voska koje ima izvanredna termo-terapijska svojstva. Kombinacija dobrog pilinga, maske i parafinske kupke potiče dubinsku hidrataciju i poboljšava cirkulaciju kože, pružajući stopalima sveobuhvatnu njegu.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba