Savjeti za njegu i zaštitu

Znamo kako pravilno njegovati kožu s pjegicama

Autor: Žene.ba
Foto: Instagram
Na tržištu danas možemo pronaći mnogo proizvoda za naglašavanje pjegica, što ukazuje na promjenu percepcije ove pojavice na licu. Pjegice više nisu nešto što se skriva pod debelim slojevima pudera - one su postale šarmantan i prirodan element kože. Međutim, važno je znati kako pravilno njegovati kožu koja ima pjegice.

Pjegice se javljaju kod oko 4-5% ljudi, obično u djetinjstvu ili kasnije u životu. U starijoj dobi, često su posljedica izloženosti suncu, koja potiče melanocite da proizvode više melanina - pigment koji daje boju koži. Genetika također igra ulogu, a hormonalne promjene (kao što su trudnoća ili starenje) također mogu uticati na pojavu pjegica. Većina pjegica je bezopasna, ali ako primijetite promjene u njihovom izgledu, uvijek se savjetujte s dermatologom.

Evo nekoliko savjeta kako pravilno njegovati kožu s pjegicama:

Zaštita od sunca (SPF)

Redovno koristite kremu sa zaštitnim faktorom kako biste spriječili pojavu novih pjegica i očuvali zdravlje kože.

Nježno čišćenje i hidratacija

Koristite blage čistače i hidratantne kreme kako biste očuvali vlagu kože i obnovili njenu barijeru.

Antioksidansi

Upotreba antioksidanata poput vitamina C, E ili zelenog čaja pomaže u zaštiti kože od slobodnih radikala i potiče zdrav ten.

Redovna eksfolijacija

Nježna eksfolijacija pomaže ukloniti odumrle ćelije kože i potaknuti obnovu. Preporučuju se blagi hemijski eksfolijanti poput mliječne kiseline ili enzima voća.

Izbjegavanje jakih sastojaka

Držite se proizvoda koji ne sadrže jake eksfolijante, alkohol ili umjetne sastojke koji mogu iritirati kožu i pogoršati pjegice.

Ove jednostavne smjernice pomoći će vam da njegujete kožu s pjegicama na najbolji mogući način, ističući njezin prirodan šarm i zdravlje.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba