Od Belle Hadid i Cate Blanchet

Više od mode: Kako se odjeća za crveni tepih koristila za izražavanje stavova

Autor: Žene.ba
Foto: Instagram
Postoji stara poslovica koja kaže da odijelo (ne) čini čovjeka. Rasprava o tome koja je verzija te izjave tačna vjerovatno je stara koliko i sama poslovica. Međutim, bez obzira na to, odjeća može mnogo reći o osobi koja je nosi, bilo da je to njen cilj ili ne.

Iako je originalna svrha odjeće bila isključivo praktična - štititi tijelo od vanjskih uticaja poput hladnoće i povreda- brzo je dobila i druge dimenzije. Postala je simbol društvenog statusa, uloge pojedinca u društvu te njegove pripadnosti određenoj kulturi i vremenskom periodu. Društvo je nametnulo odjeći i rodne uloge, i iako su se te uloge mijenjale kroz različite historijske periode, one koje su prisutne danas još uvijek su dosta vidljive u modernom društvu.

Pojedinac može koristiti odjeću za izražavanje različitih aspekata vlastitog mišljenja kao što je pripadnost nekoj skupini, ili pak bunta protiv određenih društvenih normi. Odjeća isto tako može biti odraz nečije kreativnosti, kao i medij za iznošenje vlastitih stavova.

U današnjem svijetu, posebno uzimajući u obzir mnoštvo informacija sa svjetskog nivoa, politička angažovanost postaje iznimno važna, ostavljajući malo prostora za apolitičnost i pasivnost. Pojedinci su prisiljeni izražavati svoje političke stavove više nego ikad prije, a za to biraju različite medije. Dolazimo do pitanja - kakvu ulogu odjeća može imati u izražavanju političkih stavova?

Dva nedavna primjera mode kao medija za iznošenje političkih stavova dogodila su se na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu.

Cate Blanchett se na crvenom tepihu pojavila u na prvi pogled jednostavnoj crnoj haljini s potpisom brenda Jean Paul Gaultier. Međutim, stražnja strana haljine bila je blijedo ružičasta, gotovo bijela, dok je prorez na dnu s obje strane haljine otkrivao smaragdno zelenu boju. U kontrastu s crvenim tepihom, haljina podsjeća na zastavu Palestine. Iako se Cate još nije izjasnila o svojim namjerama, Internet je zaključio kako je ovim modnim odabirom odlučila dati javnu podršku Palestini koja se suočava s teškim trenucima.

Ubrzo nakon Cate, podršku Palestini na nešto izravniji način uputila je i Bella Hadid, supermodel palestinskog porijekla. U Cannesu je viđena u haljini s prepoznatljivim palestinskim uzorkom kakvog najviše povezujemo s njihovim tradicionalnim Kiffiyeh maramama. Ova haljina djelo je dizajnerskog dua Michael & Hushi iz 2001. godine, kada je izazvala popriličnu kontroverzu zbog političke poruke koju nosi. Od toga je prošlo više od 20 godina, a haljina se danas pokazala aktualnijom no ikad.

Met Gala se tokom godina također pokazala kao odlična prilika za iznošenje snažnih političkih poruka. Američka političarka i aktivistkinja Alexandria Ocasio-Cortez 2021. se na Met Gali pojavila u haljini s porukom “Tax the rich”, dok je sljedeće godine model i glumica Cara Delevingne svojim outfitom patrijarhatu uputila prilično jasnu poruku.

Rijetko koji Oscari prođu bez barem jednog politički ili društveno angažovanog govora prilikom primanja kipića, često popraćenog pažljivo osmišljenim modnim odabirom. Jane Fonda davne je 1972. godine primila Oscara za ulogu u filmu Klute u ozbiljnom crnom Yves Saint Laurent odijelu, kasnije istaknuvši kako bi nošenje glamurozne haljine za nju bilo neukusno dok se odvija rat u Vijetnamu.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba