Destinacije za gurmane

Putujte svijetom okusa: Top 8 gastro destinacija za 2025. godinu!

Autor: Žene.ba
FOTO: CEO Magazine
Od otoka nazvanog Europska regija gastronomije do američke savezne države koja slavi nove gastronomske staze, evo gdje se, prema izvještaju National Geographica, možete uputiti na kulinarsko putovanje 2025. godine.

U ovoj godini destinacije poput Sicilije nastavit će nadahnjivati putnike, zahvaljujući novim restoranima, barovima, prirodnim stazama i kulinarskim trendovima.

Ono što jedete ostaje s vama. Svježe ulovljene sardine u Lisabonu, ramen na stražnjim ulicama Tokija, roštilj od brisketa u prašnjavoj cesti u Teksasu — ono što jedemo često oblikuje gdje idemo i šta radimo. To nudi način da doživite destinaciju izvan njenih znamenitosti, zaronite u kulturu i upoznate ljude koji tamo žive. U 2025. godini kuhinje svijeta nastavit će inspirisati želju za putovanjima jer će se pojaviti novi restorani, kulinarski trendovi i priznanja. Evo njihovog izbora destinacija koje obećavaju više od samog obroka.

Ciudad de México, Meksiko

Meksiko je dugo bio omiljena destinacija za ljubitelje hrane, ali ako ste trebali još jedan razlog za posjetiti, dolazak Michelinovog vodiča 2024. godine je to. Među dodijeljenim zvjezdicama našla se i Taquería El Califa de León, skromno mjesto u Mexico Cityju.

Očekujte duge redove dok posjetioci čekaju na okus 'izuzetnog' (prema Michelinovim riječima) Gaonera tacosa, punjenog tanko narezanom govedinom začinjenom samo malo soli i limunovim sokom.

Nekoliko restorana u gradu također se našlo na popisu 50 najboljih restorana na svijetu, uključujući Quintonil, Pujol i Rosetta, koji su pohvaljeni zbog svojih modernih i inventivnih pristupa meksičkoj kuhinji.

Sicilija, Italija

Pasta alla norma, caponata, cannolo, pasta con le sarde. Ova ikonična sicilijanska jela pomogla su Siciliji da bude proglašena Europskom regijom gastronomije za 2025. godinu.

Pohvaljena zbog održivog pristupa poljoprivredi i predanosti zaštiti svojih vrsta i tradicionalnih jela, Sicilija će ugostiti godišnje gastronomsko slavlje, s brojnim događajima koja će se održavati svaki mjesec.

Od festivala sipa u čuvenoj luci Donnalucata u martu, luksuznih vožnji vozom po vulkanskoj vinskoj regiji Etna u aprilu, do proslava sicilijanskog 'zelenog zlata' — pistacija, tokom berbe u augustu i septembru, 2025. je rezervisana za ozbiljne ljubitelje hrane.

Cumbria, Velika Britanija

Dom uvijenih Cumberland kobasica, poznatih pivovara, destilerija i dobrog sira, Cumbria već dugo privlači posjetitelje svojim visokokvalitetnim proizvodima, ali i dramatičnim krajolicima. A 2025. godine bit će predstavljeni novi itinerari koji prikazuju izvrsnu hranu ovog kraja — rute koje pokrivaju grad Carlisle, prirodne ljepote Lake Districta i obalu Cumbrije, naglašavajući ultra-lokalna kulinarska iskustva, farm-to-fork obroke, restorane s Michelinovim zvjezdicama i još mnogo toga.

Alabama, Sjedinjene Američke Države

Godina 2025. označava i godinu Alabamskih staza, a hrana će igrati ključnu ulogu u nekoliko uzbudljivih novih ruta koje je osmislio turistički ured ove američke savezne države.

Najbolja među njima vodi vas na samostalnu turu po klasičnim susjedskim restoranima Alabame, mnogi od kojih su porodični biznisi s tradicijom dužom od 100 godina, pružajući posjetiocima uvid u lokalnu historiju dok uživaju u obroku.

Ruta uključuje posjete mjestima poput Payne’s Sandwich Shop i Soda Fountain u Scottsborou, farmaceutskoj radnji iz 1869. godine koja je preuređena u kafić s retro 6 metara dugim izvorom sode.

Cape Town, Južna Afrika

Nakon što je osvojio brojne nagrade na ovogodišnjim Svjetskim kulinarskim nagradama, uključujući titulu najbolje kulinarske destinacije, Cape Town se uspinje na ljestvici svjetskih gastronomskih destinacija.

Nekoliko restorana u južnoafričkoj prijestolnici također je osvojilo nagrade, uključujući Salon, najbolji novi afrički restoran, koji nudi svjetski jelovnik s okusima iz Italije, Filipina, Marseja i Južne Afrike.

Busan, Južna Koreja

Drugi najveći grad Južne Koreje, Busan, brzo je postao omiljena gastronomska destinacija. Grad, poznat po obilju svježe morske hrane i lokalnih proizvoda, domaćin je živahne scene ulične hrane, a također je svjedočio dolasku nove generacije kuhara koji podižu kulinarsku scenu.

Michelin je 2024. godine predstavio svoj vodič za Seul i Busan, pohvalivši kulturu vrhunske hrane ovog grada.

Hrvatska

Hrvatska doživljava kulinarsku renesansu, a lokalni kuhari uspinju svoje vještine u inozemstvu prije nego se vrate kući kako bi revitalizirali tradicionalna jela i otvorili vlastite restorane.

Mario Mandarić, na primjer, radio je u restoranu Hestona Blumenthala The Fat Duck, a potom se vratio u Zagreb kako bi vodio Michelinov restoran Noel.

U oktobru 2024. godine otvorio je Bistro 96, koji poslužuje francusko-hrvatske fusion specijalitete.

Katalonija, Španija

Kako Katalonija 2025. godine preuzima titulu Svjetske regije gastronomije, savršen je trenutak za istraživanje njene gastronomske scene — i to ne samo u Barceloni. Na primjer, Casa Nova u Sant Martí Sarroca, gdje chef Andrés Torres stvara rafinirana jela koristeći održiv pristup koji mu je donio Michelinovu zelenu zvijezdu. Tu je i Oller del Mas, vinarija koja nudi fine obroke koristeći lokalne, organski uzgojene sastojke.

Najpoznatiji je, međutim, El Celler de Can Roca u Gironi, koji je nedavno otvorio novi projekt, Esperit Roca, smješten u bivšoj planinskoj tvrđavi iz 19. stoljeća.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba