Uvedena direktna linija

Solun - grad bogate historije, gastronomije i nezaboravnih atrakcija

Autor: Žene.ba
Foto: Instagram
Ryanair je u srijedu, 3. jula , pokrenuo novu atraktivnu zračnu rutu s Međunarodnog aerodroma Sarajevo, koja će povezati glavni grad Bosne i Hercegovine sa Solunom (Thessaloniki) u Grčkoj. Nova redovna linija bit će aktivna od 3. jula do 28. septembra 2024., s letovima dva puta sedmično. Počevši srijedom i subotom do 4. augusta, operacije će se nastaviti ponedjeljkom i srijedom od 5. augusta. Tim povodom, istražili smo neke od najimpresivnijih atrakcija u Solunu koje biste definitivno trebali posjetiti.

Solun, drugi po veličini grad u Grčkoj, oduvijek je bio žarište kulturne i gastronomske raznolikosti. Osim svojih prekrasnih plaža, grad je bogat poviješću i nudi mnoštvo aktivnosti za sve posjetitelje. Drevna arheološka nalazišta, muzeji suvremene umjetnosti, brojni restorani i dinamičan noćni život čine Solun nezaobilaznom destinacijom.

Možda je najpoznatiji simbol grada Bijela kula, koja je svojom impozantnom prisutnošću dominirala gradskim horizontom još od 16. stoljeća. Svojevremeno zatvor za teške zločince, danas Bijela kula služi kao muzej posvećen turbulentnoj historiji Soluna. Grad također obiluje muzejima poput Muzeja bizantske kulture, Olimpijskog muzeja i Muzeja kinematografije, svaki sa svojom jedinstvenom zbirkom umjetničkih i povijesnih artefakata.

Gastronomska scena Soluna je posebno istaknuta, ponajviše zbog svoje autentične grčke kuhinje koja se proteže od tradicionalnih taverni do modernih restorana. Ulice hrane su živahne, nudeći sve od lokalnih delikatesa poput bougatsa (slatke ili slane pite) do popularnih souvlaki sendviča ili pita gyro, sastavljenih od sočnog mesa i svježeg povrća.

Posjeta Solunu ne bi bio potpun bez slatke pauze u slastičarnici Elenidis, poznatoj po svojim trigonama - hrskavim kornetima punjenim kremom, ručno izrađenim prema tradicionalnom receptu koji datira još iz šesdesetih godina.

Ova grčka metropola nudi bogato iskustvo za sve vrste putnika, bilo da traže historiju, kulturu ili nezaboravne okuse Mediterana. Ryanairova nova ruta pruža jedinstvenu priliku da istražite sve što Solun ima za ponuditi, čineći ga neodoljivom destinacijom za ljubitelje putovanja iz Bosne i Hercegovine.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba