Traveloffpath

Tri najposjećenija grada na svijetu

Autor: Žene.ba
FOTO: Shutterstock
Iako možete očekivati da će Pariz biti najposećeniji grad na svijetu, ili možda New York sa svojim kultnim Brooklynskim mostom, zelenim urbanim parkovima i beskrajnim nizovima osvetljenih nebodera, ali nije ništa od navedenog.

U nastavku pogledajte koja su tri najposećenija grada na svetu po izboru Traveloffpath.com.

3. Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati

Futuristička metropola Dubai je treći najposećeniji grad na svijetu, ugostivši 16,8 miliona gostiju prošle godine.

Sa svojim inovativnim hotelima, uključujući odmaralište u obliku mjeseca koji će se uskoro otvoriti, i velikim planovima za povećanje dužine javnih plaža za 400 posto, ovaj bliskoistočni dragulj privući će sve veći broj posjetilaca u narednim godinama.
 
Pored opuštanja na all-inclusive mjestima, šetnje živahnom marinom Dubaija i doživljaja noćnog života samih Zapadnih Emirata, turisti takođe hrle u Dubai radi kupovine i zabave, a mnogi posećuju Dubai Mall, vodeću gradsku atrakciju, poznatu po njegove brojne prodavnice.

2. London, Ujedinjeno Kraljevstvo

London je drugi najposećeniji grad na svijetu. Njegovo mnoštvo znamenitosti, uključujući arhitektonske bisere kao što su Big Ben i Tower Bridge, čini se da je na svačijoj listi u posljednje vrijeme, pa je privukao skoro 20 miliona turista 2023. godine.

Iako vrijeme može biti prilično loše, ovo je i dalje glavni grad sa fascinantnom historijom koja se proteže preko dva milenijuma i kosmopolitskom atmosferom koja se razlikuje od bilo kojeg mjesta u Evropi.

London ispunjava sve okvire. Bilo da pada kiša ili sunce, zaljubićete se u nju za tren oka, posebno ako želite da se sklonite sa utabanih staza i doživite englesku prijestonicu kao lokalac – tamo ne nedostaje neverovatnih skrivenih mjesta za otkrivanje.

1. Istanbul, Turska

Smješten između istočne Evrope i zapadne Azije, polažući pravo na teritorije oba kontinenta i konstantno balansirajući između svojih evropskih korijena i orijentalnog duha, Istanbul je vodeća svjetska turistička destinacija, koja prema najnovijim statistikama privlači 20,2 miliona gostiju.

To je značajno povećanje od 26 posto u odnosu na prethodnu godinu, prema Euromonitor International-u.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba