Savršen spoj keksa, oraha i čokolade čini ga nezaobilaznim desertom za ljubitelje slatkiša. Sa bogatom glazurom od čokolade koja se prelijeva preko dva sloja smjese, ovaj kolač je neodoljiv i sigurno će oduševiti svakog ko ga proba.
Sastojci:
200 ml vode
250 g margarina
200 g šećera
1 vanilin šećer
400 g mljevenog keksa
300 g mljevenih oraha
100 g čokolade za kuvanje
Glazura:
150 g čokolade za kuvanje
6 kašika ulja
Priprema:
U šerpu sipajte vodu, te dodajte margarin narezan na kockice, šećer i vanilin šećer. Sve zagrijavajte na tihoj vatri uz miješanje da se sastojci otope. U posudu sipajte mljeveni keks i orahe, pa ih izmiješajte i dodajte otopljene sastojke. Sve dobro izmiješajte da dobijete ujednačenu smjesu, te je podijelite na dva jednaka dijela.
Istopite čokoladu i sipajte u jednu polovinu smjese i dobro izmiješajte. Pleh dimenzija 35x20 centimetara namažite uljem i na dno prvo stavite čokoladni sloj i dobro ga izravnajte. Zatim nanosite drugi sloj i opet izravnajte. Za glazuru na pari otopite čokoladu za kuvanje s uljem i prelijte preko kolača, koji zatim ide na hlađenje u frižider preko noći.