kolač svih generacija

Brzo i jednostavno: Zdravija verzija čupavaca

Autor: Žene.ba
FOTO: Ilustracija
Čupavci su jedan od najomiljenijih kolača svih generacija.

Jednostavni su za pripremu, sastojci su takvi da odgovaraju svima, a ovaj recept donosi zdraviju verziju ovog tradicionalnog slatkiša.

Sastojci za biskvit
2 šoljice pšeničnog brašna (tip 850)
1 šoljice kukuruznog brašna
100 g mljevenih badema
2 žlice praška za pecivo
½ žličice soli
½ šoljice hladno prešanog suncokretovog ulja (za pečenje) 
2/3 šoljice agavinog sirupa (odlična zamjena za šećer)
2 ½ šoljice mlijeka (sojino ili zobeno s vanilijom)
½ šoljice vode

Priprema biskvita
U velikoj posudi pomiješajte sve suhe sastojke. U drugoj posudi dobro izmiješajte tekuće sastojke. Postepeno dodajte tekuću smjesu u suhe sastojke i dobro promiješajte dok ne dobijete glatku, tekuću smjesu. Smjesu prebacite u prethodno nauljeni lim za pečenje. Peći na 180°C oko 20 minuta u velikom, plitkom limu, dok biskvit ne postane zlatno smeđi (ako koristite manji i viši lim, vrijeme pečenja će biti duže). Biskvit je gotov kada rubovi počnu lagano porumeniti.

Sastojci za glazuru
6 kašika kakao praha
½ šoljice agavinog sirupa
2 šoljice mlijeka (sojino ili zobeno, po želji s vanilijom)
½ šoljice vode
Sok i naribana korica 1 naranče
Kokosovo brašno (za uvaljati)

Priprema glazure
U manjoj posudi pomiješajte kakao i agavin sirup. Postepeno dodajte mlijeko i vodu, miješajući dok smjesa ne postane homogena. Kuhajte smjesu na srednjoj vatri, povremeno miješajući, dok se ne zgusne. Na kraju dodajte sok i naribanu koricu naranče za dodatnu svježinu i aromu.Biskvit narežite na male kocke ili pravokutnike. Svaki komad biskvita umočite u pripremljeni preljev, a zatim uvaljajte u kokosovo brašno.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba