Ovaj tradicionalni recept dobija poseban zaokret uz dodatak slatke bundeve, koja se izvrsno uklapa s pikantnim začinima i sočnom junetinom.
Pripremite se za toplu porciju prepunu ukusa koja će ugrijati hladne večeri i nahraniti cijelu porodicu – čili s bundevom postaje prava jesenja poslastica!
Sastojci za osam porcija:
350 g bundeve
1 veliki luk
2 paradajza
4 čena bijelog luka
1 crvena paprika
3 kašike maslinovog ulja
700 g mljevene junetine
250 ml goveđeg temeljca
230 g nasjeckanih paradajza
90 g paste od paradajza
250 g pirea od bundeve
425 g konzervisanog pasulja
425 g bijelog pasulja iz konzerve
1 kašičica čilija u prahu (po ukusu)
2 kašičice paprike (slatke)
2 kašike kumina
1 kašika šećera
1 kašičica sušenog origana
so, biber
Priprema:
Bundevu prepolovite, izvadite sjemenke, odrežite koru i narežite na sitne kockice. Crni i bijelu luk ogulite i sitno narežite, papriku i paradajz operite i očistite te ih takođe narežite na kockice. Pazite da komadi budu što ravnomjernije izrezani.
Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri, prvo miješajte luk dok ne postane proziran, a zatim dodajte papriku i bundevu. Nakon par minuta dodajte komadiće paradajza. Na kraju dodajte bijeli luk. Sve kuhajte dok povrće ne omekša.
Povrće gurnite na ivicu posude, a na sredini popržite mljeveno meso i pustite da porumeni. Nakon što je meso uglavnom porumenilo, umiješajte začine, temeljac, pire od bundeve, nasjeckane paradajze, pastu od paradajza i pasulj. Zakuhajte smjesu i zatim smanjite vatru. Pokrijte lonac poklopcem, ali ostavite otvor za paru.
Spremajte na vatri čili oko sat i po do dva sata uz povremeno miješanje. U potpunosti uklonite poklopac nakon otprilike pola vremena kuhanja. Za posluživanje ulijte u zdjelice i po želji prelijte kiselom pavlakom, prenosi "GlasIstre".