Čorba koja liječi i dušu i tijelo: Probajte Sarajevsku supu
Jedna od takvih, gotovo zaboravljenih, a izuzetno ukusnih čorbi je Sarajevska supa. Lagana, a hranjiva, mirisna, a nenametljiva, idealna je za porodične ručkove, ramazanske sofre ili jednostavno, dan kad želite da vas nešto podsjeti na djetinjstvo.
Sastojci:
- 30 dkg teletine
- 8 dkg zelenog povrća (mrkva, peršun, luk)
- 5 dkg svježe bamije (okre)
- 3 dkg brašna
- 3 kašike putera (ili masla)
- 2 žumanca
- 1/2 dl kisele pavlake
- So i biber po ukusu
- 1 limun (za serviranje)
Priprema:
Teleće meso operite i narežite na sitnije kockice. U tavi zagrijte puter ili maslo, pa dodajte meso i sitno nasjeckano povrće, mrkvu, peršun i luk. Sve zajedno lagano dinstajte dok ne porumeni.
Dodajte brašno, kratko promiješajte, pa sadržaj prebacite u dublji lonac. Zalijte vodom po želji (otprilike 1–1,5 litra, ovisno o gustoći koju želite), dodajte očišćenu bamiju, posolite, pobiberite i ostavite da kuha na laganoj vatri.
U posebnoj posudi umutite žumanca s pavlakom dok ne dobijete glatku masu. Ovu smjesu dodajte u supu pred sami kraj kuhanja, ali pazite – nakon toga supa ne smije više prokuhati, kako se jaja ne bi zgrušala.
Servirajte toplo, uz kriške limuna sa strane – svako može dodati po ukusu i pojačati osvježavajuću notu jela.
Bamija je ključan sastojak ovog recepta. Ako je ne možete pronaći svježu, možete koristiti i zamrznutu, ali je prethodno kratko prokuhajte s malo limuna da ne bude sluzava.
Sarajevska supa je spoj jednostavnosti i elegancije. Priprema se s nekoliko osnovnih sastojaka, ali rezultat je izuzetno ukusan i bogat. Pravi je primjer kako tradicionalna bosanska kuhinja zna spojiti aromu i duh zajedništva u jednom tanjiru.