U crumbleu se uživa dok je još topao, a najbolji mu je partner sladoled od vanilije. Ako vam nije pri ruci, poslužit će i lagano tučeno slatko vrhnje. Crumble možete peći u dubljem kalupu za pite promjera 30 cm ili u četvrtastoj keramičkoj posudi.
Sastojci
- trešnja 1 kg
- šećer kristal 50 g
- limun 1 kom
- ekstrakt vanilije 0,50
- kašikica glatko brašno
- 150 g maslac
- 100 g soli 0,50
- kašikica smeđeg šećera 70 g
- zobene pahuljice 100 g
- listići badema 40 g
Priprema
Pomiješajte trešnje, kojima prvo treba ukloniti košpice, sa šećerom, ekstraktom vanilije te limunovim sokom i limunovom koricom. Premjestite ih u posudu za pečenje premazanu s malo maslaca. Glatko brašno i hladni maslac izradite rukama u mrvičastu smjesu pa dodajte ostale sastojke. Nakon kratkom miješanja, rasporedite dobiveno tijesto preko trešanja. Pecite oko 30 minuta u rerni prethodno zagrijanoj na 200 stepeni. Poslužite toplo, u klasičnoj kombinaciji sa sladoledom od vanilije.