paprike punjene sirom

Domaće, ukusno i jednostavno: Paprike koje nestaju sa stola u trenu

Autor: Žene.ba
Foto: Pinterest
Paprike punjene sirom su jedna od najomiljenijih zimnica na ovim prostorima. 

Ova jednostavna, ali ukusna delicija savršeno se slaže uz domaći hljeb, pite, suhomesnate proizvode ili kao dodatak glavnom jelu. Priprema je brza i ne zahtijeva mnogo sastojaka, a rezultat je bogatog i punog okusa.

Sastojci:

Babura paprike (zdrave, čvrste, srednje veličine)
Mladi sir
Kajmak (ili pavlaka, po želji)
Presolac (blaga slana voda)

Priprema:

Paprike očistite od sjemenki i peteljki, dobro operite i ostavite da se ocijede.
Unutrašnjost svake paprike posolite.
U posudi izmiješajte mladi sir i kajmak dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Po potrebi dosolite, ali pazite da ne bude preslano.

Svaku papriku napunite pripremljenom smjesom. Nemojte ih pretrpavati – ostavite malo prostora na vrhu.
Punjene paprike pažljivo složite u čistu, steriliziranu teglu.
Prekrijte ih blagom presolcu (1 supena kašika soli na 1 litar prokuhane i ohlađene vode).

Teglu zatvorite gazom ili poklopcem koji nije hermetičan, kako bi paprike mogle „disati“.

Čuvajte ih na hladnom i tamnom mjestu (špajz, podrum). Najbolje ih je konzumirati nakon 3 do 4 sedmice.

Za jači okus

U smjesu možete dodati sitno sjeckani bijeli luk ili peršun.
Ako volite pikantno, ubacite po koji komadić ljute paprike.
Koristite samo zdrave, neoštećene paprike kako bi zimnica trajala duže.



Ovaj tradicionalni recept prenosi se generacijama i uvijek rado zauzima mjesto na trpezi.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba