Potiče iz Austrije

Donosimo recept za neodoljivu Sacher tortu

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Sacher torta, jedna od najslavnijih poslastica koja potiče iz Austrije, poznata je po svojoj čokoladnoj bazi, ali i po posebnom dodatku - džemu od marelice.

Priča o Sacher torti seže u Bečki dvor 1832. godine, kada je austrijski kancelar Klemens Wenzel von Metternich tražio desert koji bi impresionirao svoje goste. Glavni kuhar je te večeri bio bolestan, pa je 16-godišnji pomoćni kuhar Franz Sacher preuzeo odgovornost za pripremu deserta. Mladi kuhar te noći stvorio je tortu o kojoj se i danas priča i koja se rado poslužuje na trpezama širom svijeta.

Za biskvit sacher torte biti će vam potrebno:

  • 6 jaja
  • 120 grama brašna
  • 120 grama omekšalog maslaca -200 grama čokolade za kuhanje
  • 100 grama šećera u prahu
  • 100 grama sitnog šećera
  • jedna vrećica vanilin šećera
  • jedna ravna kašičica soli

Sastojci za čokoladnu glazuru su:

  • 200 grama čokolade za kuhanje
  • 200 grama šećera
  • 150 mililitara vode

Ostali sastojci:

  • 200 grama džema od marelice
  • maslac i brašno za premazivanje kalupa

Priprema

Najprije zagrijte rernu na 180 stepeni, Uzmite kalup za torte promjera 24 centimetra i premažite maslacem te pospite brašnom.

Nakon toga otopite čokoladu na laganoj vatri, a onda ostavite da se ohladi. Džem od marelice ostavite na sobnoj temperaturi kako bi ga lakše premazali preko biskvita.
 
U većoj posudi mikserom umutite maslac, šećer u prahu i vanilin šećer, a postepeno dodajte žumanca. Mutite sve dok ne dobijete pjenastu smjesu, a onda dodajte istopljenu čokoladu i kratko umutite. Na kraju dodajte brašno te lagano miješajte dok ne dobijete jednaku smjesu.

U drugoj posudi istucite bjelance s kašičicom soli te postepeno dodajte sitni šećer. Na kraju snijeg od bjelanaca lagano umiješajte u prvu smjesu.

Smjesu prebacite u kalup i pecite oko 60 minuta. Kada je biskvit pečen, dobro ga ohladite prije nego što ga prerežete na dva jednaka dijela. Donji dio biskvita premažite sa 100 grama džema, preklopite drugim dijelom, a onda premažite cijelu tortu ostatkom džema.

Čokoladnu glazuru ćete pripremiti tako što ćetre zagrijati šećer i vodu, a potom ostaviti da se kratko ohladi. Nakon toga dodajte čokoladu. Ostavite nekoliko minuta da se čokolada istopi pa prelijte preko torte.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba