Neodoljiva poslastica

Francuska torta od jabuka – ukusna i sočna poslastica

Autor: Žene.ba
Foto: Freepik
Ova francuska torta od jabuka je savršen spoj mekanog biskvita i sočnih jabuka, sa hrskavom koricom koja će vas osvojiti na prvi zalogaj.

Idealna je za svaku priliku, a priprema je jednostavna i brza.

Sastojci:

  • 680 g očišćenih jabuka, narezanih na tanke listiće
  • 1 kašika Calvadosa (ili neki drugi liker po želji)
  • 1 kašičica soka od limuna
  • 1 šolja glatkog brašna
  • 2 kašike glatkog brašna (za preliv)
  • 1 šolja šećera
  • 1 kašika šećera za posipanje
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 veliko jaje
  • 2 žutanjka
  • 1 šolja ulja
  • 1 šolja mlijeka
  • 1 kašičica ekstrakta vanilije

Priprema:

Zagrijte rernu na 160°C. Pripremite kalup za tortu prečnika 24 cm – premažite ga maslacem ili margarinom i obložite papirom za pečenje na dnu.

Pripremite jabuke: Ogulite jabuke, narežite ih na tanke listiće. Stavite ih u posudu pogodnu za mikrovalnu pećnicu, poklopite i zagrijavajte 3 do 3,5 minute. Nakon toga, prelijte jabuke sokom od limuna i Calvadosom (ili likerom koji koristite). Ostavite da se malo ohlade, oko 15 minuta.

Pomiješajte suhe sastojke: U zdjeli pjenjačom izmiješajte 1 šolju brašna, 1 šolju šećera, prašak za pecivo i so.

Miješajte mokre sastojke: U drugoj zdjeli umutite jaje, žutanjke, ulje, mlijeko i ekstrakt vanilije.

Dobro promiješajte pa polako dodajte suhe sastojke i sjedinite smjesu.

Pripremite preliv: Odvojite jednu šolju smjese i u nju umiješajte dodatne 2 kašike brašna.

Dodajte jabuke: U veću smjesu dodajte ohlađene jabuke i pažljivo ih umiješajte lopaticom.

Sipajte u kalup: Smjesu sa jabukama izlijte u pripremljeni kalup i poravnajte.

Prelijte preliv: Kašikom rasporedite smjesu od brašna i šećera preko torte, pospite je sa 1 kašikom šećera.

Pecite: Torta se peče oko 1 sat i 15 minuta na 165°C, dok čačkalica ubačena u sredinu ne izađe čista. Pecite tortu na srednjoj visini u rerni.

Ohladite i poslužite: Kada se torta ohladi, po želji je pospite šećerom u prahu i poslužite.

Ova torta je još ukusnija ako se posluži uz šlag ili kuglu sladoleda od vanilije. Također, Calvados možete zamijeniti likerom od naranče ili drugim aromatičnim likerom prema ukusu.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba