Idealna je za svaku priliku, a priprema je jednostavna i brza.
Sastojci:
- 680 g očišćenih jabuka, narezanih na tanke listiće
- 1 kašika Calvadosa (ili neki drugi liker po želji)
- 1 kašičica soka od limuna
- 1 šolja glatkog brašna
- 2 kašike glatkog brašna (za preliv)
- 1 šolja šećera
- 1 kašika šećera za posipanje
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 1 veliko jaje
- 2 žutanjka
- 1 šolja ulja
- 1 šolja mlijeka
- 1 kašičica ekstrakta vanilije
Priprema:
Zagrijte rernu na 160°C. Pripremite kalup za tortu prečnika 24 cm – premažite ga maslacem ili margarinom i obložite papirom za pečenje na dnu.
Pripremite jabuke: Ogulite jabuke, narežite ih na tanke listiće. Stavite ih u posudu pogodnu za mikrovalnu pećnicu, poklopite i zagrijavajte 3 do 3,5 minute. Nakon toga, prelijte jabuke sokom od limuna i Calvadosom (ili likerom koji koristite). Ostavite da se malo ohlade, oko 15 minuta.
Pomiješajte suhe sastojke: U zdjeli pjenjačom izmiješajte 1 šolju brašna, 1 šolju šećera, prašak za pecivo i so.
Miješajte mokre sastojke: U drugoj zdjeli umutite jaje, žutanjke, ulje, mlijeko i ekstrakt vanilije.
Dobro promiješajte pa polako dodajte suhe sastojke i sjedinite smjesu.
Pripremite preliv: Odvojite jednu šolju smjese i u nju umiješajte dodatne 2 kašike brašna.
Dodajte jabuke: U veću smjesu dodajte ohlađene jabuke i pažljivo ih umiješajte lopaticom.
Sipajte u kalup: Smjesu sa jabukama izlijte u pripremljeni kalup i poravnajte.
Prelijte preliv: Kašikom rasporedite smjesu od brašna i šećera preko torte, pospite je sa 1 kašikom šećera.
Pecite: Torta se peče oko 1 sat i 15 minuta na 165°C, dok čačkalica ubačena u sredinu ne izađe čista. Pecite tortu na srednjoj visini u rerni.
Ohladite i poslužite: Kada se torta ohladi, po želji je pospite šećerom u prahu i poslužite.
Ova torta je još ukusnija ako se posluži uz šlag ili kuglu sladoleda od vanilije. Također, Calvados možete zamijeniti likerom od naranče ili drugim aromatičnim likerom prema ukusu.