Pored toga što se veoma brzo prave, ovakav recept omiljen je upravo zbog toga što meso ostaje sočno iznutra, a zadržava zlatnu i hrskavu koricu spolja.
U kombinaciji sa sosevima i prilozima, ovo jelo ne može nikako da "pretekne" za sutradan, osim ako ne planirate da ih spremite u većoj količini.
Pazite, lako se čovjek prevari pa se zanese idealnim ukusima i pojede po koji više. Stoga, zavrnite rukave i spremite se da pokupite pohvale, a da vaši medaljoni blistaju na trpezi kao iz restorana.
Sastojci za pripremu čiken nagetsa:
500 g pilećih fileta (pileće grudi ili bataci bez kosti)
1 jaje
100 g brašna
100 g prezli ili krupnijih hljebnih mrvica
50 g rendanog parmezana
1 kašičica soli
1/2 kašičice crnog bibera
1/2 kašičice crvene paprike (slatke)
1/2 kašičice bijelog luka u prahu (opciono)
1/2 kašičice praška za pecivo (opciono, za dodatnu hrskavost)
Priprema hrskavih čiken nagetsa:
Operite pileće filete i osušite ih papirnim ubrusima. Isijecite meso na male komade (otprilike 3-4 cm) kako bi se brže pržilo i bilo lakše za jelo.
U jednu posudu stavite brašno, so i malo crnog bibera. U drugu posudu stavite jaje i umutite ga viljuškom. U treću posudu stavite prezle, rendani parmezan, alevu papriku, bijeli luk u prahu i prašak za pecivo. Dobro promiješajte.
Uzmite svaki komadić pilećeg mesa, prvo ga uvaljajte u brašno, zatim ga umočite u jaje, a potom ga uvalite u krušne mrvice (dobro pritisnite da se mrvice zalijepe). Ponavljajte ovaj postupak dok ne iskoristite sav pileći meso.
U velikom tiganju zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Kada je ulje vruće (testirajte ga tako što ubacite malu količinu krušnih mrvica, koje bi trebalo brzo da isprže), stavite pileće nagetse u tavu. Pržite ih u serijama, ne stavljajte ih previše, kako bi se ravnomjerno ispržili i postali hrskavi. Pržite ih oko 3-4 minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.
Kada su nagetsi gotovi, stavite ih na papirni ubrus kako biste uklonili višak ulja, prenosi Ona.rs.