Ostavit će vas bez daha

Isprobajte ovaj ukusni recept za lazanje

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Zamislite savršen ukusne i sočne lazanje - slojevito jelo koja oduševljava nepca i grije dušu svojom bogatom kombinacijom sastojaka. U ovom članku otkrivamo recept za lazanje koji će vas ostaviti bez daha.

Sastojci za bolonjez umak

  • 1 kašika ulja
  • 500 g nemasne mljevene junetine
  • jedna velika glavica luka
  • dva češnja bijelog luka, zgnječena
  • dvije ravne kašike brašna
  • dvije konzerve nasjeckanog paradajza od 400 g
  • tri kašike pirea od paradajza
  • jedna kašika šećera

Također je potrebno šest do osam listova svježih lazanja.

Sastojci za creme fraiche umak

  • dvije kašike kukuruznog brašna
  • jedna kašika senfa
  • 500 g creme fraiche s malo masnoće
  • 100 g svježeg parmezana, naribanog

Priprema creme fraiche umaka

Dodajte kukuruzno brašno, senf i dvije kašike creme fraichea u lonac, zatim miješajte dok ne postane glatko. Dodajte preostali creme fraiche i začinite. Kuhajte miješajući dok se malo ne zgusne.

Priprema

Zagrijte rernu. Premažite maslacem vatrostalnu posudu (oko 23 cm x 30 cm, duboku oko 6 cm). Zagrijte ulje u velikoj tavi koja se ne lijepi i popržite mljeveno meso. Dodajte luk i bijeli luk, pospite brašnom i promiješajte. Umiješajte paradajz, pire od paradajza i šećer pa začinite solju i biberom. Zakuhajte, poklopite i kuhajte oko sat vremena ili dok ne omekša.

Kašikom stavite trećinu smjese mljevenog mesa na podlogu vatrostalne posude, zatim kašikom dodajte trećinu creme fraiche umaka da prekrije donji sloj. Pospite parmezanom.

Složite jedan sloj od četiri lista tjestenine bez preklapanja. Ponovite koristeći još dva sloja umaka od mljevenog mesa i creme fraiche umaka te jedan sloj tjestenine. Završni sloj je mljeveno meso i creme fraiche umak. Odozgo pospite preostalim parmezanom.

Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 220/200 stepeni oko 25 do 35 minuta, ili dok gornji sloj ne porumeni i tjestenina ne omekša.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba