Slojeviti užitak

Jabuka punjena suhim voćem i hrskavim orasima

Autor: Žene.ba
Foto: Pexels
Neke od najlepših uspomena nose mirise iz detinjstva – pečena jabuka, puna topline, meda i orašastih nota, vraća nas za porodični stol, bez suvišnih komplikacija.

U ovom receptu, spaja se rustični šarm tradicije sa zdravim, modernim pristupom bez rafinisanog šećera, ali bogat teksturama i ukusima.

Sastojci:

  • 4 crvene jabuke (manje do srednje veličine, slatko-kiselkaste)
  • Šaka suhog grožđa i brusnica
  • Šaka indijskih oraha, oraha i badema (sjeckanih)
  • Kašikica meda po jabuci (opciono)
  • Prstohvat cimeta
  • Sok od ½ limuna
  • Malo putera (opcionalno, za bogatiji ukus)

Priprema

Operite jabuke i pažljivo im izdubite sredinu (koristite kašikicu ili alat za dubljenje), vodeći računa da ne probušite dno. Premažite ih limunovim sokom da ne potamne.

U posudi pomešajte sušeno voće, orašaste plodove, cimet i med.

Lagano napunite svaku jabuku tom smesom, bez sabijanja i ostavite prostora da se okusi razviju pri pečenju.

Stavite jabuke u posudu za pečenje, sipajte malo vode na dno (oko 1 cm visine) i po želji stavite komadić putera na svaku jabuku. Pokrijte folijom i pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 25–30 minuta. Pred kraj otkrijte foliju i pecite još 5 minuta da uhvate zlatnu boju.

Serviranje: Poslužite tople, sa kašikom jogurta, pavlake ili tek lagano umućenom neutralnom slatkom pavlakom. Mogu se jesti i hladne – idealne za doručak uz kašiku grčkog jogurta.

© Copyright 2005. - 2025. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba