Savjet profesionalca

Jamie Oliver ima čaroban trik koji osigurava da pečena piletina uvijek bude sočna

Autor: Žene.ba
Foto: Ilustracija
Pile je sklono isušivanju tokom pečenja pa je teško vratiti vlagu u piletinu nakon što je nestala. Prepečeno i presušeno pile može pokvariti užitak obroka, ali zahvaljujući tajnom triku poznatog kuhara Jamieja Olivera, ne mora biti tako.

Pile je sklono isušivanju tokom pečenja pa je teško vratiti vlagu u piletinu nakon što je nestala. Prepečeno i presušeno pile može pokvariti užitak obroka, ali zahvaljujući tajnom triku poznatog kuhara Jamieja Olivera, ne mora biti tako.

Dijelove piletine potrebno je posoliti i popapriti i dodati kašičiću komorača. Veliku tavu treba staviti na srednje jaku vatru sa 50 g maslaca, dodati pileća krilca i batke s kožom da se isprže u tavi oko tri i pol minute ili dok ne postanu zlatno smeđi, povremeno okrećući. Kada je maslac potamnio, vrijeme je da prenesete piletinu na tanjir i dodate ulje i maslac koji su ostali u tavi.

"Ovo će vam ostaviti ukusne "ljepljive" dijelove na dnu tave, koji će vam kasnije pružiti divan okus", objasnio je Jamie.

Vratite piletinu u tavu s još 50 g maslaca i ponovite postupak, okrećući piletinu još tri i pol minute, ili dok maslac ponovo ne postane tamno smeđe boje. Dodajte bijelo meso i još 50 g maslaca. Dodajte glavicu bijelog luka dok sve ne postane zlatno, pazeći da sve povremeno okrećete po potrebi. Ogulite i prepolovite luk pa dodajte u tavu. Nasjeckajte komorač, prestanite kada stignete do glavice, zatim nasjeckajte listove i prepolovite glavicu, dodajući ih u tavu.

Pokupite sve "ljepljive" dijelove s dna tave, napravite udubljenje u sredini i dodajte posljednjih 50 g maslaca. Ubacite krupne komade limunove kore u maslac, dodajte veliku šaku listova kadulje i štapić cimeta. Pržite sve zajedno nekoliko minuta, ili dok povrće ne omekša, povremeno miješajući sadržaj u tavi.

"Sada dolazi čarobni trik za očuvanje sočnosti piletine. Dodajte litru mlijeka jer polovica piletine treba biti potopljena, zatim pokupite sve ljepljive dijelove u tavi prije nego što iscijedite sok od limuna. Limunova kora će razdvojiti mlijeko, stvarajući umak koji je fantastičan", objasnio je Oliver.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba